ژانر بازی های ویدیویی
طی چند دههی اخیر، صنعت بازیهای ویدئویی شاهد رشد و پیشرفت قابل توجهی در همهی زمینهها بوده است. به نحوی که در حال حاضر به یک صنعت چندین میلیارد دلاری تبدیل شده و پا به پای صنایعی همچون سینما و موسیقی، پیش میرود. فقط در سال 2019 میلادی، درآمد کل صنعت گیم با رشد 3 درصدی نسبت به سال 2018، به 1/120 میلیارد دلار رسید. نکتهی جالب اینکه همین درآمد ده سال پیش یعنی در سال 2009 میلادی، معادل 7/19 میلیارد دلار بود. بدون شک میتوان به دلایل زیادی برای برتری بیچون و چرای بازیهای ویدئویی بر دیگر اشکال سرگرمی، اشاره کرد که اصلیترین آن، امکان تعامل با بازیهای ویدئویی برخلاف دیگر سرگرمیهای امروزی است. کمپانیهای بزرگ بازی سازی به طور مداوم با سرمایه گذاریهای هنگفت، در حال توسعه عناوین جدید در ژانرها و سبکهای مختلف، به منظور پوشش سلیقههای متنوع مخاطبان بیشمار این صنعت هستند. امروزه بازیها دیگر فقط در مورد تیراندازی و کشتن دشمنان مختلف نیستند و ویژگیهای خاص بسیاری، به دنیای آنها اضافه شده است. تا جایی که حتی سادهترین موضوعات مثل فعالیتهای روزانه زندگی، میتواند ایده اصلی ساخت یک بازی باشد. همین موضوع، یعنی گذشتن بازیها از مرز سادگی و پیچیده شدن آنها، سبب شده تا شاهد خلق ژانرهای متفاوتی در بین بازیهای ویدئویی باشیم و ما قصد داریم تا در این مقاله، به ده ژانر محبوب بازیهای ویدئویی در سال 2020 اشاره کنیم که بیشتر از سایر سبکها، با استقبال بازی بازان رو به رو شدهاند. پس تا پایان با ما همراه باشید.
1- ژانر اکشن (Action Genre)
سبک اکشن را میتوان رایجترین سبک در بین بازیهای ویدئویی دانست که معمولا قدرت عکسالعمل، میزان هماهنگی بین چشم و دست و سرعت بازخورد بازی بازان را، به چالش میکشند. مراحل بازیهای اکشن یا به صورت خطی و یا به صورت غیرخطی، طراحی میشوند. مراحل خطی همان طور که از نامش پیداست، به صورت ساده و سرراست دنبال میشود. اما در بازیهای با طراحی مراحل غیرخطی، معمولاً شاهد مسیرهای متعدد و راه های فرعی زیاد در هر مرحلهی آن هستیم. با توجه به تمایل بیشتر سازندگان به توسعهی عناوین متعدد در این ژانر، هر ساله شاهد افزوده شدن ویژگیهای جدیدی به این ژانر هستیم که سعی در لذت بخشتر کردن تجربه آن دارند. به طور کلی ژانر اکشن خود شامل زیرشاخه هایی مانند ژانر Beat Them Ups (بازیهایی مثلFinal Fight و Double Dragon)، آرکید، تیراندازی و حتی پلتفرمینگ (مثل بازیهای Super Mario و Mutant Mudds) میباشد.
2- ژانر ورزشی (Sports Genre)
بازیهای ورزشی، از همان ابتدای آغاز به کار این صنعت حضور پُر رنگی داشتهاند و امروزه به یکی از محبوبترین ژانرهای موردعلاقهی بازی بازان نیز، تبدیل شده است. بازیهای این سبک، درست مثل ورزشهای واقعی، حالت مسابقهای و رقابتی دارند و با ارائه چالشهای فیزیکی، دقت و سرعت عکسالعمل بازیکنان را میسنجند. محبوبترین فرانچایز ژانر ورزشی نیز، مجموعهی FIFA از کمپانی الکترونیک آرتز است که رکورد سریعترین میزان فروش یک بازی ورزشی در طول هفتهی اول انتشار خود، با رقمی بیش از 2/3 میلیون نسخهی فروخته شده، به خود اختصاص داده است. از انواع بازیهای ورزشی میتوان به بازیهای آرکید (عنوانNBA Jams)، مدیریتی (مجموعهی Football Manager) و مبارزهای (مانند مجموعههای WWE 2K و Fight Night) اشاره کرد.
3- ژانر ماجراجویی (Adventure Genre)
داستان پردازی قدرتمند، جستجو در محیط و حل معما، سه ویژگی اصلی و اساسی عناوین ژانر ماجراجویی هستند. معمولا مبارزات و چالشهای ژانر اکشن به ندرت در بازیهای ماجراجویی دیده میشود. با این حال، برخی از بازیها با ترکیب این دو سبک، گونه دیگری به نام اکشن ماجراجویی (Action-Adventure) را پدید آوردهاند. که اولین نمونههای این زیرشاخه به دوران عناوینی مثل The Legend of Zelda، Metroid و The Legendary Harry Potter بازمیگردد. از طرفی تـمرکز بازیهای ژانر ماجراجویی روی روایت قصه، باعث نزدیکی این ژانر با سایر مدیاهای داستان محور مانند فیلمها و کتابها، شده است. در حال حاضر نیز هر چند سبک ماجراجویی نسبت به گذشته درخشانش، با افت قابل توجهی مواجه شده است، اما توسعه دهندگان در استودیوهای مختلف در تلاش هستند تا با استفاده از مواردی مثل گرافیک سه بعدی، به کارگیری مکانیزم دکمه زنی و همچنین اِلمانهای مبارزهای، گیم پلی سنتی این سبک را ارتقا دهند تا جذابیت بیشتری برای مخاطبان داشته باشد.
4- ژانر بتل رویال (Battle-Royal Genre)
این ژانر تازه وارد به صنعت بازیهای ویدئویی، در حال حاضر یکی از پرفروشترین ژانرهای ویدئوگیم محسوب میشود که در طول دو سه سال اخیر، به طور بی سابقهای رشد و گسترش یافته است. به نحوی که دو عنوان شاخص این ژانر یعنی بازیهایFortnite Battle-Royal و Player’s Unknown Battle Ground، کاملاً بازار این صنعت پرمخاطب را تحت تاثیر موفقیتهای خود قرار دادهاند. جالب است بدانید که طبق آخرین آمار، بازی Fortnite روزانه فقط مبلغ هزار میلیون دلار از طریق پرداختهای درون برنامهای خود، درآمد دارد. موضوعی که سبب شده تا توسعه دهندگان دیگر نیز با ساخت عناوین متعدد بتل رویال، به دنبال سهمی از این بـازار پر رونق باشند. در ساده ترین حالت میتوان گفت که بتل رویال، در واقع یک نوع مسابقهیFree For All Deathmatch، با هدف زنده ماندن به عنوان آخرین بازیکن در میدان است. به محض مردن در هر راند، آن مسابقه دیگر برای شما تمام شده و باید شانس خود را در بازی بعدی، امتحان کنید. که همین ویژگی سبب هیجان و جذابیت بالای عناوین این ژانر برای بازیکنان میشود.
5- ژانر نقش آفرینی (Role-Playing Genre)
بازیهای شناخته شدهای مثل BattleTech، Dungeons & Dragons و Star Wars، تحت ژانر نقش آفرینی دسته بندی میشوند. در بازیهای نقش آفرینی، بازیکنان هدایت یک قهرمان را در دنیایی که معمولا بسیار وسیع بوده و تفاوتهای ظاهری و باطنی زیادی با دنیای واقعی دارد، به دست میگیرند. ماموریتها یا همان کوئستهای اصلی، چارچوب قصهی بازیهای نقش آفرینی را تشکیل میدهند که بازیکن باید با تکمیل کردن آنها، در جریان بـازی پیشرفت کند.از طرفی استفاده از جادوها، قدرتهای فراطبیعی و فناوریهای فوق پیشرفته در بازیهای این سبک، امری متداول و رایج است. به طور کلی، بازیهای نقش آفرینی در طول زمان پیشرفتهای قابل توجهی را به خود دیدهاند و حال دیگر از نمونههای اولیه این ژانر که شامل بازیهای ساده متنی میشد، خبری نیست و عناوین کاملاً سه بعدی با گرافیک و گیم پلی پیشرفته، جایگزین آنها شدهاند. از زیر مجموعههای این ژانر میتوان به مواردی همچون نقش آفرینی اکشن (مجموعه ی The Legend of Zelda)، نقش آفرینی تاکتیکی ( بـازیXCOM: Enemy Unknown) و نقش آفرینی سندباکس (بازی های Fallout، The Elder Scrolls Skyrim و Fable) اشاره کرد.
6- ژانر ریسینگ (Racing Genre)
بازیهای سبک ریسینگ در اواسط دههی 1970 میلادی با عرضه عناوینی مثل Gran Trak 10، Need For Speed، Rally X و Night Driver، بـه بازی بازان معرفی شدند. از طرفی بازی Super Mario Kart از کمپانی نینتندو و مجموعهیGran Turismo سونی، در دههی 1990، به موفقیت چشمگیری دست یافتند که همین موضوع، سبب بروز یک انقلاب در صنعت بازیهای ویدئویی گردید. بازیهای سبک ریسینگ حالا بیش از چهار دهه است که وارد این صنعت شدهاند و هر ساله شاهد عرضهی عناوین متعددی در این سبک هستیم. در این گونه بازیها، شما کنترل وسایل نقلیه را برعهده دارید که باید با چند نفر دیگر که ممکن است دیگر بازی بازان یا هوش مصنوعی باشند، به رقابت بپردازید. برخی از عناوین این ژانر، در طراحی گیم پلی خود از رویکردی واقع گرایـانه پیروی میکنند که به آنها شبیه ساز نیز میگویند مثل مجموعهی Forza Motorsport وGran Turismo و برخی دیگر، یک بـازی ریسینگ آرکید را در اختیار مخاطبین خود قرار میدهند. که شاخصترین نمونهی آن مجموعهی Forza Horizon، محصول استودیوی Playground Games است.
7- ژانر مبارزهای (Fighting Genre)
این ژانر تا به امروز شاهد مجموعههای خاطره انگیزی مثل Takken، Mortal Kombat و Street Fighter بوده است که همگی در سرتاسر جهان، از فرانچایزهای شناخته شده هستند. در این ژانر، معمولا دو مبارز رو به روی هم قرار میگیرند که هر کدام خط سلامتی دارند و باید با استفاده از مجموعه مهارتها و قدرتهای خاص خود، حریف را شکست دهند. همچنین بازی ها این سبک، غالباً شامل تعداد نسبتاً زیادی از شخصیتها میشوند که هر یک ویژگیها و قدرتهای خاص خود را داشته و بازیکنان میتوانند از بین آنها، یک شخصیت را انتخاب کنند.
8- ژانر استراتژی همزمان (Real-Time Strategy)
ژانر استراتژی، یکی از سبکهایی است که حدود 90 درصد بازیهایش برای پلتفرم رایانههای شخصی منتشر میشود. چرا که این گونه بازیها، نیاز به کلی دکمه و تنظیمات مختلف دارند که معمولاً کنسولهای بازی نمیتوانند به طور کامل از آنها پشتیبانی کنند. در این سبک اِلِمان اصلی بازی، بر اساس مدیریت کلان و برنامه ریزی است. دو زیرشاخه اصلی این ژانر، استراتژی همزمان و استراتژی نوبتی هستند. در عناوین استراتژی همزمان، گیم پلی بازی در هنگام اتخاذ تاکتیکها و اجرای نقشه، دچار توقف نمیشود. مجموعههای مشهوری مانند Age of Empires، StarCraft و League of Legends در همین دسته قرار دارند. از سوی دیگر، در بازیهای استراتژی نوبتی، بازیکنان حرکات خود را به صورت نوبتی و پس از توقف کوتاه در جریان بازی انجام میدهند. از میان مجموعههای بزرگ استراتژی نوبتی میتوان به سری Civilization و Total War، اشاره کرد.
9- ژانر شبیه سازی (Simulation Genre)
بازیهای این سبک، به طور کلی به این منظور طراحی و ساخته میشوند تا فعالیتهای انجام شده در زندگی واقعی را شبیه سازی کرده و حتی گاهی اوقات، آزادی عمل بیشتری در انجام آن کارها را در اختیار بازیکنان قرار دهند. مجموعهی SimCity، بهترین نمونه از یک بازی موفق در ژانر شبیه ساز، به حساب میآید. این بازی به بازیکنان اجازه میداد تا یک شهر را از ابتدا بسازند و سپس آن را مدیریت کنند. در SimCity، حتی به مواردی مثل تعادل بودجه شهر و حفظ افکار عمومی نیز توجه شده بود و همین مسئله، سبب شد تا از این بازی، به عنوان یک شبیه ساز کامل برنامه ریزی شهری یاد شود. طی چند سال گذشته، بازیهای این ژانر به محبوبیت قابل توجهی بین مخاطبین دست پیدا کردهاند. موضوعی که یکی از دلایل اصلی آن، آزادی عمل بیشتر عناوین این ژانر نسبت به سایر سبکهاست.
10- ژانر شوتر اول شخص (First Person Shooter)
این ژانر همان طور که از نامش پیداست، بر مبنای تیراندازی با انواع و اقسام سلاحهای مختلف توسط کاراکتر اصلی و از زاویه دید اول شخص است. به عبارت دیگر در عناوین اول شخص، شما از چشم شخصیت اصلی همه چیز را مشاهده میکنید. برخلاف بازیهای سوم شخص که دوربین پشت شخصیت اصلی، قرار داشته و خود او هم دیده میشود. از دیگر ویژگیهای این سبک، گیمپلی سریع و معمولا خشن آن است. Doom و Wolfenstein 3D، جزء اولین بازیهای شوتری بودند که توسط استودیوی ID Software ساخته شدند. گیم پلی روان و اکشن بیوقفه این دو عنوان سبب شد تا شرکتهای دیگر هم، بازیهای معروفی مانند سری Half-Life، Call of Duty و Medal of Honor را خلق کنند. شاید دلیل اصلی که ژانر شوتر اول شخص برای اکثر بازیکنان از جذابیت بسیار بالایی برخوردار است، فارغ بودن آنها از هرگونه چالش یا فعالیت دیگری به جز مبارزات پرهیجان است.
توی
۲-۵-۶-۸-۱۰
ایکس باکس یه چیز خفن درست کرده