دلیل محبوبیت پلی استیشن
کنسولهای بازی PlayStation ساخت کمپانی سونی با وجود رقبای قدرتمندی از جمله ایکس باکس و نینتندو، همواره محبوبیت فراوانی بین گیمران ایرانی داشته و توانسته بیشترین میزان فروش را بهدست بیاورند.
چه رازی وجود دارد که پلی استیشن تا این این اندازه توانسته معروف شود؟ چه چیزی PlayStation را از باقی رقبا متمایز میکند؟ کارشناسان بر این باورند که مهمترین دلیل محبوبیت پلی استیشن به خاطر تعداد بازیهای انحصاری آن است.
محبوبیت پلی استیشن از سال ۱۹۹۴ شروع شد!
پیش از سال ۱۹۹۴ یک همکاری بین سونی و نینتندو شکل گرفت تا دو کمپانی بتوانند با کمک یکدیگر صنعت بازی و سرگرمی را در دست بگیرند. البته بنا به دلایلی، این همکاری لغو شد و سونی راه خود را پیش گرفت.
پس از آن بود که جرقه تولید اولین کنسول بازی ساخت کمپانی سونی به اسم PlayStation زده شد. تا پیش از این کنسول، بازیهای ویدئویی از طریق کارتریج انجام میشدند که کیفیت گرافیکی بالایی نداشتند. اما سونی دست به نوآوری زد و کنسولی ساخت که توانایی اجرای لوحهای فشرده یا CD را داشت.
از آن به بعد بود که بازیهای سهبعدی پا به خانههای مردم گذاشتند. بازیهایی مثل Crash Bandicoot، Tekken، Medal of Honour، GTA توسط سازندگان معتبر برای پلی استیشن ۱ ساخته شد که مخاطبان آن روزها را در جای خود میخکوب میکردند. بسیاری از این بازیها هنوز هم در خاطر علاقهمندان به بازیهای ویدئویی باقی مانده است و یکی از دلایل محبوبیت پلی استیشن میتواند همین مورد باشد.
بدون شک در آن سالها هیچ تفریحی به اندازه بازیکردن با PlayStation 1 سرگرمکننده نبود و سونی داشت در عرصه بازی و سرگرمی یکهتازی میکرد.
البته اینطور نبود که سونی هیچ رقیبی پیش روی خود نداشته باشد؛ چون کمپانی سگا هم قرار بود در جریان همایش E3 در سال ۱۹۹۵ کنسول سگا ساترن Sega Saturn را به دنیا معرفی کند. این کنسول ۳۹۹ دلار توسط سگا قیمتگذاری شده بود، اما سونی فکر اینجا را هم کرده بود.
مدیر کمپانی سونی در آمریکای شمالی، استیو ریس در جریان همین همایش به بالای سن آمد و در طی یک سخنرانی کوتاه و کوبنده تنها با یک عدد «۲۲۹»! سخنرانی خود را تمام کرد. همین یک کلمه کافی بود تا سگا از رقابت با سونی جا بماند و همه به سوی خرید پلی استیشن روی بیاروند.
سونی توانست با اولین کنسول ساخت خود، صنعت بازی را باقدرت در دست بگیرد و بیش از ۱۰۰ میلیون دستگاه در سراسر دنیا فروش داشته باشد.
دومین کنسول و رسیدن به اوج محبوبیت پلی استیشن
سونی پس از موفقیت قابل توجهی که از پلی استیشن به دست آورده بود در سال ۲۰۰۲ کنسول PlayStation 2 را به بازار عرضه کرد. کنسولی که رکورد پرفروشترین کنسول تاریخ را با بیش از ۱۵۸ میلیون دستگاه به نام خود ثبت کرده است.
اما چه دلیلی داشت که دومین کنسول پلی استیشن تا این اندازه بین پلیرها محبوب شد؟ مسلما موفقیت اولین کنسول نقش مهمی داشت؛ ولی اصلیترین دلایل محبوبیت پلی استیشن ۲ در قابلیت اجرای دیسکهای DVD بود.
ظهور دیسکهای دیویدی این امکان را فراهم کرده بود تا دست سازندگان برای ساخت بازیهای با گرافیک بالاتر باز شود. پلی استیشن ۲ بازیهای انحصاری و خاطرهانگیزی مثل God of war و Resident Evil 4 را داشت که تمام بازیدوستان از آنها لذت میبردند.
همچنین برای آن دسته از کاربرانی که عاشق تماشای فیلمهای DVD هم بودند پلی استیشن ۲ یک خرید عالی تلقی میشد. مردم با خرید این کنسول هم میتوانستند بازی کنند، هم از تماشای فیلمهای دیویدی لذت ببرند. این افراد دیگر نیازی به دستگاه پخش دیویدی هم نداشتند.
سومین کنسول با کاهش محبوبیت پلی استیشن همراه شد!
مدیران کمپانی سونی فکرش را نمیکردند که با عرضه سومین کنسول بازی خود یعنی PlayStation 3 نتوانند به آن موفقیتی که پیش از این داشتند برسند. دلیل این امر میتوان گفت که حرص و طمعشان بود.
فروش بالا و موفقیت دور از انتظار پلی استیشن ۲، مدیران سونی را تحریک به افزایش قیمت کنسول جدیدشان کرد. آنها کنسول پلی استیشن ۳ را با قیمت ۳۹۹ دلار به بازار فرستادند؛ این دلیلی شد که سونی نتواند آن محبوبیت قبل خود را حفظ کند. خصوصا که یک رقیب سرسخت به اسم Xbox 360 هم برایشان قد علم کرده بود.
کنسول ساخت کمپانی مایکروسافت ۱۰۰ دلار ارزانتر از PS3 بود به همین دلیل توانست سونی را به گوشه رینگ ببرد. البته سونی هم ساکت ننشست و قیمت سومین کنسول خود را به اندازه ۱۰۰ دلار هم پایین آورد اما این هم باعث نشد که دوباره به اوج محبوبیت باز گردد. مدیران سونی این بار از جای دیگر کمک گرفتند.
این کمپانی ژاپنی دیگر آنقدر معروف شده بود که تمام کمپانیهای بزرگ ساخت بازی سعی داشتند با آن مشارکت داشته باشند و برای کنسولهای آن بازیهای انحصاری بسازند.
نتیجه این همکاریها بود که محبوبیت پلی استیشن را نجات داد و نگذاشت زور ایکس باکس به او برسد. عرضه بازیهایی مثل The Last of Us باعث شد سونی دوباره قد علم کند و در میدان رقابت با غول آمریکایی کم نیاورد. واقعا بازیهای انحصاری ایکس باکس جز ضعفهای آن بهشمار میرفت که البته مدیران ایکس باکس تا حدودی سعی کردند این عیب را هم برطرف کنند.
میتوان گفت که بهترین بازی انحصاری ایکس باکس، Hola بود که هر دلیلی میتوانست آن را بر روی پیسی هم بازی کند؛ بنابراین هولا نتوانست تبدیل نقطه قوت این کنسول شود. اما Xbox در اقدامی عجیب، کمپانی معروف اکتیویژن Activision را خرید تا بتواند بازیهای انحصاری بهتری داشته باشد.
کنسول چهارم مصادف با اوجگیری محبوبیت پلی استیشن
هر چقدر که سونی نتوانست از کنسول سوم به محبوبیت خود اضافه کند، به همان اندازه با عرضه کنسول PlayStation 4 در نوامبر سال ۲۰۱۳ جبران کرد.
در آن سالها کیفیت بازیها دیگر به حدی رسیده بودند که سونی محبوبتر از همیشه شود. همچنین نوآوریهایی که سونی در طراحی دستهها و دیگر بخشهای سختافزاری کنسول خود انجام میداد باعث شد که محبوبیت پلی استیشن به طرز قابل توجهی بالاتر برود.
البته که PlayStation 4 هنوز هم نتوانسته به رکورد فروش پلی استیشن ۲ برسد، ولی با فروش ۱۱۷ میلیون دستگاه در سراسر دنیا قدرت خود را ثابت کرد.
پلی استیشن همچنین داشت از رقبای خود جا میماند؛ چون Xbox one جدید قابلیت پشتیبانی از کیفیت 4K را داشت. سونی اما با عرضه PlayStation 4 Pro که توانایی اجرای بازیهای فورکی را داشت بود توانست این بار هم موفق شود.
کنسول پنجم و آینده محبوبیت پلی استیشن
سونی دیگر به آن چیزی که میخواسته رسیده و میتوان گفت که بعید است چیزی بتواند جلوی محبوبیت آن را بگیرد. سونی دیگر به یک ابر برند شده مثل اپل که واقعا خودش را از دیگر رقبا متمایز کرده است.
به دلیل همین درجه از محبوبیت، هیچ انتظاری جز موفقیت برای کنسول پنجم یعنی PlayStation 5 نداشتیم. این کنسول تا الان نزدیک به ۵۵ میلیون دستگاه در سراسر دنیا فروش داشته است.
کنسولهای این نسل دارند به سمت دیجیتالیشدن پیش میروند؛ بهطوری که هم سونی و هم مایکروسافت در کنار کنسولهای دیسکخور، کنسولهای تمامدیجیتال را هم به بازار عرضه کردهاند. کاربران دیگر نیازی به خرید دیسک ندارند و با قابلیت اجرای زنده یا استریم میتوانند بهراحتی هر بازی را که دلشان خواست بازی کنند.
در حال حاضر شبکه نتورک سونی PlayStation plus بیش از ۱۲۳ میلیون کاربر در هر ماه کاربر فعال دارد.
البته که این قابلیت هنوز جای پیشرفت دارد و هنوز قدرت اینترنت در همهجا به آن درجه نرسیده که تمام کاربران بتوانند بدون هیچ قطعیای به صورت استریم بازی کنند. ولی این رویکرد پلیاسیشن نشان میدهد که فقط به موفقیت در امروز راضی نیست و میخواهد آینده را هم از آن خود کند.
مشاهده قیمت و خرید PS5
کلام پایانی درمورد محبوبیت پلی استیشن
کمپانی سونی در طی ۳۰ سال فعالیت خود همواره نوآوری به خرج داده و با پیروی از سیاستها و رویکردهای درست توانسته راه خود را هموار کند.
صنعت بازی با ۲۴۸ میلیارد دلار ارزشمندترین صنعت در حوزه سرگرمی در دنیا است (صنعت فیلم با ۹۰ میلیارد دلار و صنعت موزیک با ۳۰ میلیارد دلار در ردههای بعدی قرار دارند). این نشان میدهد که کمپانیهای ساخت بازی راه درستی را رفتهاند.
سونی توانست با آرشیو بازیهای عالی خود رقبای قدرتمندی مثل نینتندو که سابقه بیشتری را هم داشت کنار بزند. البته اینطور نبوده که کمپانیهای دیگر از رقابت با سونی ناتوان بوده باشند. فروش ۱۳۹ میلیون کنسول نینتندو سوئیچ گواه بر این است که سونی رقبای سرسختی داشته؛ اما مهم این است که سونی هیچگاه پا پس نکشیده و همواره با نوآوریهای سختافزاری و نرمافزاری توانسته قدرت بالای خودش را به رخ دیگران بکشد.
مهمترین دلیل محبوبیت پلی استیشن اما این است که بازیهای انحصاری بهتری دارد. در مجموع تا به حال ۴۱۰۵ بازی برای کنسولهای پلی استیشن تولید شده است.
علاقهمندان به دنیای بازی بیش از هر چیزی به دنبال بازی خوب هستند؛ یعنی اگر بازی خوب وجود نداشت، هیچ کنسولی به این درجه از موفقیت نمیرسید.
سوالات متداول پیرامون محبوبیت پلی استیشن
در پایان برخی از پرتکرارترین سوالات متداول در زمینه محبوبیت پلی استیشن را بررسی میکنیم.
۱. محبوبیت پلی استیشن از چه زمانی آغاز شد؟
در سال ۱۹۹۴ و با عرضه اولین کنسول بازی ساخت سونی این محبوبیت جرقه خورد. کنسول PlayStation با قیمت نسبتا پایینی که داشت مثل یک بمب در عرصه صنعت بازی صدا کرد.
۲. پرفروشترین کنسول بازی تاریخ کدام است؟
کنسول PlayStation 2 با ۱۵۸ میلیون دستگاه پرفروشترین و محبوبترین کنسول بازی در تاریخ است.
۳. چه چیزی پلی استیشن را تا این اندازه محبوب کرده است؟
به طور خلاصه میتوان گفت آرشیو بازیهای عالی در کنار پیشرفتهای فنی در محبوبیت پلی استیشن بیشترین تأثیر را داشتهاند. ایکس باکس توان اجرای تمام بازیهای روز را دارد ولی سونی در کنار آن، از بازیهای انحصاری هم برخوردار است. این یعنی تصمیمگیری برای انتخاب خرید پلی استیشن همیشه اولین انتخاب بازیدوستان بوده است.
۴. آیا در آینده چیزی میتواند جلوی محبوبیت پلی استیشن را بگیرد؟
سونی در طی این ۳۰ سال توانسته طرفداران بیشماری برای خود دست و پا کند. این کمپانی همواره دست به نوآوری میزند و از فناوری روز بهترین بهره میگیرد. همین الان بیش از ۱۲۰ میلیون کاربر در حال استفاده از PlayStation Plus هستند که این نشان میدهد سونی به فکر آینده هم هست.