Xbox Game Pass vs PS Now، کدام یک سرویس اشتراکی گیمینگ مناسب نیازهای شماست؟ به جرئت میتوان گفت که امروزه، دیگر هیچگونه کمبودی در بازار سرویسهای اشتراکی دیده نمیشود.
Netflix، Amazon Prime و Disney Plus در حوزهی فیلم و سریال، حکمرانی میکنند و Spotify و Apple Music، در حال رقابت با یکدیگر برای برطرف کردن نیازهای شما در حوزهی موسیقی هستند. اما زمانی که بحث از بازیهای ویدئویی میشود، گزینههای اصلی شما محدود به Xbox Game Pass و PS Now خواهد بود.
هیچ کدام از سرویسهای اشتراکی سونی و مایکروسافت، عملکردی دقیقاً مشابه شبکهی Netflix، ندارند اما هر دوی آنها پیشنهادهای وسوسه کنندهای هستند که راه های خلاقانهای برای تجربه بازیهای بیشتر، آن هم بدون پرداخت هزینهای سنگین، در اختیار شما میگذارند. این موضوع زمانی جالبتر میشود که بدانید هر ماه نیز، تعدادی بازی جدید به کتابخانهی این سرویسهای اشتراکی افزوده میشود که معمولاً شما خواهان تجربهی آنها هستید.
اگر هنوز نمیدانید که آیا باید عضو هر دوی این سرویسها شوید یا اینکه قبل از خرید PS5 و Xbox Series X، در حال بررسی نقاط قوت و ضعف آنها و فراتر از مشخصات سخت افزاری هستید، آگاهی از تفاوتهای موجود بین این دو سرویس، کمک زیادی به شما خواهد کرد. بنابراین در ادامه به پرسشهای زیر، پاسخ خواهیم داد:
هر کدام از این سرویسها، دقیقاً چگونه عمل میکنند؟ قیمت هر کدام از آنها، چقدر است؟ و هنگامی که بحث از بازیهای موجود در آنها میشود، چه برتری نسبت به یکدیگر دارند؟
نگاه کلی به سرویسهای PS Now و Xbox Game Pass
هم PS Now و هم Xbox Game Pass، سرویسهای اشتراکی گیمینگ هستند که در ازای پرداخت یک هزینه ثابت ماهیانه، دسترسی به صدها عنوان بازی را در اختیار شما میگذارند. هر چند، فقط تا زمانی که مدت عضویت شما در این سرویسها پایان نیافته باشد، حق استفاده از بازیهای موجود در آنها را خواهید داشت.
سرویس PS Now، تجربهی بیش از 800 عنوان بازی را از طریق استریم، برای شما امکان پذیر میکند. و حتی این گزینه را در اختیار شما قرار میدهد که بعضی از این بازیها را، در کنسول یا هارد PC خود، دانلود و سپس تجربه کنید. به دنبال تصاحب شرکت Gaiki،(که یکی از شرکتهای فعال در حوزهی سرویسهای ابری به شمار میرود) توسط سونی که در سال 2012 و با قیمت 380 میلیون یورو انجام شد، مشترکان PS Now میتوانند عناوین مورد علاقهی خود را روی سرورهای بیشتر و با کیفیت تری تجربه نمایند. البته اگر سرعت اینترنت شما به اندازه کافی، بالا باشد.
سونی برای استفاده از این سرویس، سرعت 5 mbps را پیشنهاد میکند. اما به منظور یک تجربهی بدون اختلال و قطعیهای پیاپی، سرعتهای بیشتر از 10 mbps، بهتر خواهد بود. و اگر بخواهید بازیها را با بالاترین کیفیت ممکن، استریم کنید، این میزان نیز میتواند افزایش پیدا کند. هر چند در حالت استریم، دیگر نیازی به دانلود دیتای بازیها نخواهید داشت، اما قطع شدن مکرر اینترنت، میتواند تجربهی شما را به شدت تحت تاثیر خود قرار دهد، تا حدی که از ادامهی بازی منصرف شوید. به هر حال اگر خواهان بهترین تجربهی ممکن از استریم بازیها هستید، اتصال به وسیلهی کابل Ethernet همیشه بر استفاده از Wifi، ترجیح خواهد داشت.
سرویس PS Now، در حال حاضر روی کنسولهای PS4، PS5 و PC در دسترس قرار دارد که این سرویس را، به تنها گزینهی ممکن برای عاشقان موس و کیبورد، جهت تجربهی عناوین انحصاری سونی مانند Bloodborne، The Last Of Us و Uncharted تبدیل کرده است. البته این موضوع، با توجه به شایعات جدیدی که از پورت بازیهای سونی روی PC خبر میدهد، میتواند در آینده دستخوش تغییر شود.
سرویس Xbox Game Pass نیز، به مشترکان خود اجازهی دانلود بازیها روی PC یا کنسولهای Xbox را میدهد. بنابراین، برای تجربهی این عناوین، نیاز به هارد SSD یا HDD و دانلود دیتای مورد نیاز هر بازی، خواهید داشت. هیچگونه محدودیتی در مورد تعداد بازیهایی که می خواهید از این سرویس دانلود کنید نیز، وجود ندارد.
در جهت رقابت با قابلیت استریم بازیها توسط سرویس PS Now، پروژه استریم بازیها توسط شرکت مایکروسافت، که تحت عنوان Project Xcloud شناخته میشود، از تاریخ 15 سپتامبر 2020، شروع به کار کرد. پروژه Xcloud، قابلیت استریم بیش از 100 عنوان از بازی های موجود در سرویس Xbox Game Pass (که به تازگی تعدادی از عناوین شرکتهای EA و Bethesda به آن اضافه شده) را، به صورت رایگان، در اختیار مشترکان Xbox Game Pass Ultimate قرار میدهد و این افراد میتوانند، بازیهای مورد علاقهی خود را، روی گوشی ها و تبلت های اندورید و iOS خود، استریم کنند. با توجه به اینکه سرویس PS Now، هنوز چنین قابلیتی (استریم بازی های روی گوشی و تبلت) ندارد، پروژه Mobile Cloud Gaming مایکروسافت، میتواند به محکم تر کردن جایگاه سرویس Xbox Game Pass در رقابت با PS Now، کمک بسیاری کند.
از پروژهی Xbox Cloud Gaming، هم اکنون در 22 کشور از جمله اتریش، بلژیک، کانادا، جمهوری چک، دانمارک، ایتالیا، مجارستان، فرانسه، آلمان، اسلواکی، فنلاند، ایرلند، هلند، نروژ، لهستان، پرتغال، اسپانیا، کره جنوبی، سوئد، سوئیس، انگلستان و ایالات متحده آمریکا پشتیبانی میشود. استفاده از پروژه Xcloud، نیازمند یک اتصال اینترنتی پایدار و پر سرعت است، هر چند مایکروسافت ادعا میکند که با سرعت بین 7 تا 10 mbps نیز، این سرویس قابل اجرا خواهد بود.
زمانی که شما روی گوشی اندرویدی خود، از سرویس ابری مایکروسافت جهت استریم بازیها استفاده کنید، تمام پیشرفتهای شما در نسخه ی کنسولی، به آن منتقل خواهد شد. در نتیجه شما میتوانید، پس از تجربهی عنوان Gears 5 روی Xbox Series X، بلافاصله آن را روی گوشی موبایل خود ادامه دهید و حتی قادر خواهید بود که بخش چند نفرهی آن را با دوستانتان بازی کنید. اساساً، استفاده از پروژه Xbox Cloud Gaming، باید همان حس بازی کردن با کنسول، البته این بار روی صفحه نمایش گوشی موبایل را، به شما منتقل کند.
مقایسه قیمت PS Now با Xbox Game Pass
سرویس PS Now را میتوان برای مدت زمان طولانیتری خریداری کرد که به طور قابل توجهی، از لحاظ اقتصادی به صرفهتر است. هر چند هنوز این سرویس، در بعضی کشورها مانند استرالیا، به طور کامل در دسترس نیست.
در حال حاضر، هزینهی یک ماه اشتراک سرویس PS Now، 9/99 دلار است که اخیراً به منظور برابری با قیمت ماهانهی سرویس Xbox Game Pass، از 19/99 دلار به این قیمت کاهش پیدا کرد. هزینهی سه ماه اشتراک این سرویس، 24/99 دلار و هزینهی اشتراک سالانه، 59/99 دلار خواهد بود. بنابراین اگر اشتراک سالانهی Xbox Game Pass را خریداری کنید، میانگین هزینهی ماهانهی آن، به کمتر از پنج دلار خواهد رسید. همچنین یک مهلت هفت روزهی رایگان برای این سرویس در نظر گرفته شده است که هر زمانی مایل بودید، قادر به لغو آن هستید. در نتیجه اگر فرصت کمی برای بازی کردن در طول روز دارید، می توانید از این ویژگی استفاده کرده و دیگر لازم نیست هزینهی یک ماه اشتراک سرویس را پرداخت کنید.
لازم به ذکر است از آنجایی که پکیجی که شامل سرویسهای PS Now و PS Plus به طور همزمان باشد، وجود ندارد، برای تجربهی بخش آنلاین بازیهای مختلف، باید ماهانه 9/99 دلار نیز، جهت خرید سرویس PS Plus بپردازید.
سرویس Xbox Game Pass نیز، روی کنسولها ماهانه 9/99 دلار قیمت دارد که در کنار آن دسترسی به نسخهی بتا PC این سرویس نیز، ماهانه 4/99 دلار و بستهی سه ماههی آن 14/99 دلار، قیمت گذاری شده است. در کنار این دو مورد، سرویس Xbox Game Pass Ultimate نیز وجود دارد که هر چند با قیمت ماهانهی 14/99 دلاری خود، از نمونههای گذشته، گرانتر است، اما کاملاً ارزش پولی که برای آن پرداخت میشود را، دارد. افرادی که اشتراک Xbox Game Pass Ultimate را خریداری کنند، به سرویسهایی مانند Xbox Live Gold، Game Pass For PC، Cloud Gaming و EA Play ( که قبلا با عناوین EA access یا Origin access شناخته میشد)،نیز به صورت رایگان دسترسی خواهند داشت.
در زمان نوشتن این مقاله، مایکروسافت در یک پیشنهاد هیجان انگیز، سه ماه اشتراک Xbox Game Pass را، با هزینهی ناچیز فقط یک دلار در اختیار بازی بازان قرار میدهد. البته به شرط آنکه برای اولین بار بخواهید عضو این سرویس شوید.
مقایسهی بازیهای PS Now با Xbox Game Pass
سرویس Xbox Game Pass، در سال 2019، با اضافه کردن چندین بازی AAA فوق العاده به مجموعه بازیهای خود، به سرغت نزد بازی بازان محبوب شد. قرار گرفتن بازیهای مورد انتظاری مانند The Outer Worlds در روز اول عرضه، در کنار عناوین فرست پارتی و انحصاری مایکروسافت مانند Gears 5، به این موضوع بسیار کمک کرد. مایکروسافت به شدت به استراتژی خود مبنی بر قرار دادن بازیهای انحصاری در روز اول عرضه، روی سرویس Xbox Game Pass، پایبند است. بنابراین میتوان انتظار داشت که بازیهای نسل بعدی و انحصاری مایکروسافت نیز، مانند Fable و Halo Infinite، در آینده روی این سرویس منتشر شوند.
معمولا نزدیک 200 عنوان بازی به صورت همزمان روی نسخه کنسولی Xbox Game Pass و تقریبا 150 عنوان، روی نسخهی PC این سرویس موجود است. در کنار آن، به صورت ماهانه نیز، بازیهای جدیدی به این سرویس اضافه شده و تعدادی نیز، از آن خارج میشوند. و به این ترتیب، مجموعهای جذاب از عناوین Xbox One و Xbox 360 را در خود جای میدهد. شما میتوانید با مراجعه به صفحه Game Pass در کنسول خود، از بازیهایی که به زودی این سرویس را ترک خواهند کرد، مطلع شوید. همچنین میتوانید بازیهای موجود در این سرویس را، با 20% تخفیف نسبت به قیمت عادی، خریداری کرده و برای همیشه به آنها دسترسی داشته باشید. این تخفیف برای DLC های منتشر شده عناوین مختلف، 10% خواهد بود.
مایکروسافت همچنین به واسطهی همکاری با ناشرین بزرگی مانند EA و تصاحب شرکت هایی مانند Bethesda، سرویس Xbox Game Pass را بیش از هر زمانی، تقویت و رقابتیتر کرده است. مشترکان سرویس Xbox Game Pass Ultimate بدون پرداخت هیچ هزینهی اضافهای، به سرویس EA Play نیز، دسترسی خواهند داشت. این همکاری بدین معنی است که مشترکان این سرویس، اکنون به بیش از 60 عنوان بازی شرکت EA Games، علاوه بر بازیهایی که به صورت عادی در سرویس Game Pass وجود دارد، دسترسی خواهند داشت. حتی بعضی از این عناوین، با استفاده از پروژه ی Xcloud، روی گوشیهای موبایل قابل اجرا هستند. از دیگر مزایای این همکاری میتوان به مواردی مانند دسترسی به چالشهای درون بازی، جوایز، محتوای اختصاصی، تخفیف برای خریدهای دیجیتال از محصولات EA و حتی دسترسی زودتر به نسخهی جدید بازیها، اشاره کرد.
حال که شرکت Bethesda نیز، به خانواده مایکروسافت پیوسته است، عناوین بزرگ این شرکت مانند Doom و Dishonored، به سرویس Game pass افزوده شده است. و حتی بازیهایی که در آینده توسط این شرکت منتشر شود، از همین رویکرد پیروی خواهند کرد. همهی این موارد باعث میشود که سرویس Xbox Game Pass، بیشتر از گذشته، مورد استقبال مخاطبان قرار گیرد.
از سوی دیگر، زمانی که بحث از بازیهای موجود روی سرویس PS Now میشود، هر چند نسبت به Xbox Game Pass عناوین بیشتری را شامل میشود، اما در انتخاب آنها، کمیت بر کیفیت ترجیح داده شده است. بازیهای جدیدی از کنسول های PS2، PS3 و PS4، هر ماه به این سرویس اضافه میشوند. سونی به تازگی سعی کرده است که عناوین مشهور و شناخته شدهای از بازیهای انحصاری خود مانند Horizon Zero Dawn و The Last Of Us را به این سرویس اضافه نماید. متاسفانه، برخلاف سرویس Xbox Game Pass، بازیهای انحصاری فرست پارتی سونی در روز عرضه، روی سرویس PS Now، منتشر نمیشوند. با این همه، استفاده از این سرویس برای تجربه دوباره برخی از عناوین قدیمی، همچنان بر استفاده از کنسولهای نسلهای گذشته، ترجیح دارد.
نظر نهایی: PS Now یا Xbox Game Pass ؟
اکنون که به نیمهی سال 2021 رسیده ایم، باید اذعان کرد که سرویس Xbox Game Pass، نسبت به رقیب خود، سرویس ارزشمندتری است. اما PS Now نیز میتواند با اضافه کردن برخی ویژگیها، گوی سبقت را از رقیب خود، برباید. کیفیت بالای بازیهای موجود در آن، عرضه عناوین انحصاری فرست پارتی در سریعترین زمان ممکن و اضافه کردن مواردی مانند سرویسهای ابری، قراردادهای مشارکت و تصاحب شرکتهای جدید توسط مایکروسافت به منظور تقویت سرویس Xbox Game Pass، نکات کلیدی هستند که باعث برتری سرویس اشتراکی مایکروسافت شدهاند.
اما سرویس PS Now نیز، اخیراً در مسیر بهبود و توسعه قرار گرفته است، البته با سرعت و هیاهوی به مراتب کمتر. سونی به منظور رقابت با Xbox Game Pass، بازیهای باکیفیتتری را به PS Now اضافه کرد، قیمت اشتراک آن را کاهش داد و حتی جهت راحتی هر چه بیشتر کاربران، امکان دانلود بازیها را روی این سرویس فراهم نمود. اگر سونی در آینده بتواند تعادل مناسبی بین افزودن بازیهای قدیمی و عناوین فرست پارتی و ترد پارتی جدیداً منتشر شده، برقرار کند، اوضاع حتی از این هم بهتر خواهد شد.
به هر حال، کاملا مشخص است که هر دو شرکت سونی و مایکروسافت، به منظور تقویت سرویسهای خود، به طور جدی در حال برنامه ریزی هستند. ردموندی ها به دنبال حفظ جایگاه برتر خود در این حوزه هستند و سونی نیز، اگر می خواهد از این رقابت جا نماند، باید به فکر انتشار عناوین انحصاری خود در روز عرضه، روی سرویس PS Now باشد. حال که شرکتهایی مانند Amazon و Google نیز، به دنبال سهم خود در بازار پر سود بازیهای ویدئویی هستند، برنده این رقابت بین سرویسهای اشتراکی، میتواند برنده نهایی کنسولهای نسل نهمی را نیز، مشخص کند.