بررسی استیم دک
در هنگام استفاده از کنسول Steam Deck، به یاد ابزارهای چندکاره میافتیم. ابزارهای چند کاره معمولا در همهی شرایط به کار میآیند. این ابزارها معمولا شامل بخشهایی مثل انبردست، قیچی، درببازکن بطری و امثالهم میشوند. ابزارهای چندکارهای که شامل قطعات زیادی میشوند، معمولا در جیب جای نمیگیرند و باید آنها را روی کمربند یا درون کیف کوچکی قرار داد.
در واقع کنسول Steam Deck برای کسانی است که عاشق این ابزارهای چندکاره هستند و احتمالا توسط همین افراد در کمپانی Valve طراحی شده است! این افراد کامپیوتری را طراحی کردهاند که شامل یک صفحهنمایش بزرگ، دو آنالوگ استیک، ترکپد و رابط کاربری سادهای از سیستم عامل لینوکس میشود. اما مشکلی که ما همیشه با ابزارهای چندکاره داشتهایم این بوده است که قیچیهای کوچک مینیاتوری و آچارهای ریز و ضعیف، هیچگاه جایگزین فوقالعادهای برای قیچیها و آچارهای بزرگتر نبودهاند.
کنسول Steam Deck نیز از این مشکل مصون نیست. به این معنا که Steam Deck نمیتواند جایگزینی برای سیستمهای گیمینگ یا کنسولهای قابل حملی مثل Nintendo Switch باشد. اما پس از دو هفته استفادهی مکرر و بررسی استیم دک، علاقهی زیادی به آن پیدا کردهام. گویا که در حال تجربهی بازیها با یک Nintendo Switch Pro توربو شارژ (که هیچوقت ساخته نشد) بودهام. و اینکه در حال حاضر برخی از بازیهایی را که روی Steam Deck تجربه کردهام، مایل نیستم روی هیچ پلتفرم دیگری بازی کنم.
بررسی استیم دک
- نگاهی کلی به کنسول استیم دک
- ویژگیهای کنسول استیم دک
- مشخصات فنی کنسول استیم دک
- رابط کاربری استیم دک
- توانایی استیم دک در اجرای بازیها
- استیم دک یک کامپیوتر دستی است
بررسی استیم دک : نگاهی کلی به کنسول استیم دک
در چند روز ابتدایی که مشغول تست و بررسی استیم دک بودهام، بازیهای مختلفی را بررسی کردم؛ بازیهای کوچک و مستقلی مثل Into the Breach و بازیهای کاملا جدید و سنگینی مثل Deathloop. با این کار برای خودم مشخص کردم که دقیقا برای چه چیزی میخواهم از کنسول Steam Deck استفاده کنم و بعد به بررسی استیم دک پرداختم. گرچه بازیهای سبک و دوبعدی با نرخ فریم روان و بدون مشکل خاصی روی این کنسول اجرا میشدند و بازی Deathloop نیز در تنظیمات Low و پایین نرخ فریم خوبی ارائه میداد، اما همینکه وارد منطقهای شلوغ و پر از NPC میشدم، نرخ فریم بازی به شدت کاهش پیدا میکرد.
در بررسی استیم دک متوجه شدیم برای اینکه از لحاظ عملکردی تجربهی پایداری در بازیهای بزرگ AAA داشته باشیم و برای افزایش میزان شارژدهی باطری Steam Deck، بهتر است که نرخ فریم این بازیها را روی 30FPS قفل کنیم. مثلا اگر نرخ فریم بازی Deathloop را روی 60FPS قفل کنیم و میزان روشنایی تصویر را نیز روی ۶۰ درصد تنظیم کنیم، پس از حدود یک ساعت و ۱۰ دقیقه، شارژ باطری از ۱۰۰ درصد به ۲۰ درصد میرسد.
سایر تستها در بررسی استیم دک نیز نتایج مشابهی داشتند. طبق محاسباتی که در روند انجام این تستها در بررسی استیم دک صورت گرفت، بازی God of War با میانگین نرخ فریم 51FPS و میزان روشنایی ۵۰ درصد، باتری را در مدت زمان ۸۳ دقیقه به طور کامل تخلیه میکند. حال اگر نرخ فریم بازی را روی 30FPS قفل کنیم، این مدت زمان به حدود ۲۰۰ دقیقه افزایش پیدا میکند. یا مثلا بازی GTA V با نرخ فریم 60FPS و تنظیمات High در مدت زمان ۲ ساعت شارژ کنسول را تخلیه میکند. اما اگر نرخ فریم را روی 30FPS قفل کنیم، شارژدهی باطری به حدود ۲۱۴ دقیقه میرسد.
بازی دیگری که در بررسی استیم دک توجه مرا به خود جلب کرد، Resident Evil 2 Remake بود. با ترکیبی از تنظیمات Low و Medium توانستم بازی را با نرخ فریم 60FPS اجرا کنم که واقعا برای چنین بازی زیبایی عالی به نظر میآید. با این حال، به دلیل اتمسفر بازی و اینکه در طول روز آن را بازی میکردم، مجبور شدم روشنایی را به حداکثر میزان ممکن برسانم و حتی سطح روشنایی داخل تنظیمات خود بازی را نیز مقداری افزایش دهم. با این کار، در مدت زمان یک ساعت میزان شارژ باطری از ۱۰۰ به ۴۴ درصد کاهش پیدا کرد.
با این حال، چنین موضوعی در بررسی استیم دک را نباید به عنوان یک نقطه ضعف برای نمایشگر آن در نظر گرفت. در واقع من معتقدم که این صفحه نمایش عالی است و رنگها را به خوبی هر چه تمامتر نشان میدهد. اگر صفحه نمایش Steam Deck از نوع IPS است، اما وقتی از زوایای مختلفی به آن نگاه میکنید، میبینید که عملکرد آن به خوبی پنلهای OLED است.
Resident Evil 2 اساسا محیطهای تاریکی دارد. ولی در حین روز، با مدل ۵۱۲ گیگابایتی Steam Deck و با تجهیز کردن آن به یک صفحه محافظ Anti-Glare، در تجربهی این بازی به مشکل خاصی برخورد نکردم. در شب نیز میتوانید با میزان روشنایی ۵۰ درصد و بدون هیچ مشکلی بازی را تجربه کنید. رساندن روشنایی به ۱۰۰ درصد در طول شب، برابر است با ذوب کردن چشمهایتان! میتوانم بگویم که تجربهی بازی Resident Evil 2 Remake با روشنایی کامل و شارژدهی دو ساعته، واقعا برای این کنسول قابل قبول بوده است. اما چیزی که مرا واقعا در بررسی استیم دک تحت تاثیر قرار داد، این بود که Steam Deck چقدر بازی را روان اجرا میکرد.
در بازی Resident Evil 2 زمانی که میزان روشنایی را به حداکثر میرسانید و چراغ قوهی خود را نیز در محیطهای تاریک روشن میکنید، میتوانید تفاوت را احساس کنید و جزئیات بصری را به خوبی مشاهده کنید (هر چند روی صفحه نمایش کوچک برخی از این جزئیات به چشم نمیآیند).
هرآنچه درباره کنسول استیم دک باید بدانید
در بررسی استیم دک متوجه شدیم ترکپدهای کنسول Steam Deck امکان اجرای بازیهای مبتنی بر موس و کیبرد را فراهم میکند، اما برخی از بازیها مثل Cities: Skylines ممکن است مشکلاتی را در استفاده از این ترکپدها به همراه داشته باشد. همچنین لازم است اشاره کنیم که تجربهی بازیهای شوتر اول شخص با کنترلر و نرخ فریم 30FPS ممکن است برای خیلی از گیمرها ایدهآل نباشد. به خصوص وقتی که آنها میتوانند چنین بازیهایی را با موس و کیبرد و نرخ فریم بالاتر تجربه کنند.
به طور طبیعی تجربه و بررسی استیم دک برای هر شخص متفاوت است. اگر Steam Deck اولین کامپیوتر گیمینگ شما باشد، احتمالا بازیهایی را روی آن تجربه میکنید که من مایل نیستم آنها را روی Steam Deck بازی کنم و ترجیح میدهم که این بازیها را روی سیستمهای دیگر تجربه کنم. برای من، کنسول Steam Deck برای بازیهای مستقلی مناسب است که از لحاظ گرافیکی در سطح بالایی قرار دارند (مثل Death’s Door و Hades) و همچنین بازیهایی که Nintendo Switch نمیتواند به خوبی آنها را اجرا کند.
برخی بازیها هستند که تجربهی آنها با کنترلر و استیک آنالوگ لذتبخش است و میتوانید پشت میز کار خود بنشینید و تمام روز به بازی کردن مشغول شوید. به شخصه برای نصب بازی Metal Gear Risidng: Revengeance روی کنسول Steam Deck بسیار هیجانزده هستم. در زیر تعدادی از بازیهایی را که در بررسی استیم دک حس خیلی خوبی از آنها گرفتم و مشتاق تجربهی مجدد آنها روی این کنسول هستم، برایتان نام میبرم:
- Astalon: Tears of the Earth
- Death’s Door
- Dragon’s Dogma: Dark Arisen
- Celeste
- Final Fantasy X/X-2 Remaster
- Little King’s Story
- Monster Train
- Thronebreaker: The Witcher Tales
- Yakuza 0
علاوه بر بازیهای این چنینی، Steam Deck برای نصب ایمولاتورهای مختلف نیز سیستمی عالی بشمار میرود که واقعا چیز هیجانانگیزی است. سالها پیش بازیهای کلاسیک مختلفی را خریداری کرده بودم و هماکنون میتوانم این بازیها را روی Steam Deck نصب کنم. اگر من جزو فروشندگان کنسول Steam Deck بودم، روی جعبهی آن به عنوان تبلیغات مینوشتم: «بدون وصل شدن به تلویزیون میتوانید روی کاناپهی خود یک بازی نقشآفرینی ۱۰۰ ساعته را به اتمام برسانید».
کاناپه و تخت خواب تنها جاهایی هستند که من انتظار دارم از Steam Deck استفاده کنم. این کنسول کاملا قابل حمل است و میتوانم آن را در حین مسافرتهایم با خودم جابجا کنم، اما در عین حال به اندازهای بزرگ است که نمیتوانم آن را در یک کولهپشتی کوچک بگذارم و همیشه همراه خود داشته باشم (گاهی اوقات این کار را با Nintendo Switch خود انجام میدهم). «قابل حمل» معانی زیادی دارد؛ از بعد تشبیهی، Steam Deck میتواند مثل یک ابزارچندکاره باشد که روی کمربند خود قرار دادهاید و در مقابل، Nintedo Switch حکم یک چاقوی دو اینچی کوچک را دارد.
بررسی استیم دک : ویژگیهای کنسول Steam Deck
به احتمال زیاد لوازم جانبی مختلفی برای Steam Deck عرضه خواهد شد. از جمله داک USB-C چندمنظوره، کارت Micro SD جانبی پرسرعت، صفحه کلید سبک و یک موس مسافرتی. اما یکی دیگر از چیزهایی که شدیدا به آن احتیاج خواهید داشت، یک بالشتک کوچک خواهد بود! بالشتکهایی که همیشه روی کاناپه و مبلهای ما انداخته شدهاند، برای استفادهی بهتر از کنسول Steam Deck میتوانند مفید واقع شوند. اگرچه Steam Deck یک کامپیوتر دستی توانمند است، اما این قدرت بالا بدون قربانی کردن سایر بخشها بدست نیامده است. یکی از چیزهایی که قربانی شده است، وزن کنسول Steam Deck است که واقعا حس سنگین بودن میدهد.
در بررسی استیم دک متوجه شدیم این کنسول نسبت به کنسول Nintendo Switch حدودا ۶۸ درصد و نسبت به جدیدترین iPad تقریبا ۳۸ درصد وزن بیشتری دارد. اگر دو کنسول Nintendo Switch Lite و یا سه کنسول PS Vita را به همدیگر بچسبانید، وزن آن با Steam Deck برابر میشود. از نگاه دیگر، وزن کنسول Steam Deck حدودا برابر با ۴ عدد موز است، اما خب ۱۰۰ درصد پتاسیم کمتری دارد و در مقابل از هستههای گرافیکی بیشتری نسبت به موزها برخوردار است!
در حالی که برای کاهش فشار روی گردنم کنسول Steam Deck را به اندازه کافی بالا نگه داشته بودم و بعد از اینکه ۲۰ دقیقه را در بازی Resident Evil 2 Remake سپری کردم، در عضلات ساعدهایم کمی احساس لرزش داشتم و با سپری کردن حدود یک ساعت، به استراحت نیاز پیدا کردم. برای استفادههای طولانی، کنسول Steam Deck نیازمند قرارگیری در موقعیت و پوزیشن بهتری نسبت به کنسول Nintendo Switch است و شاید قرار دادن آن روی یک بالشتک کوچک بتواند تا حد زیادی به این شرایط کمک کند.
وقتی روی کاناپه مینشینم و بالشتکی را روی پاهایم میگذارم، مشکلی از بابت وزن بالای Steam Deck احساس نمیکنم، اما به دلیل ضخیم بودن، ممکن است نگه داشتن آن در مدت زمانی طولانی چندان راحت نباشد. گرچه به طور کلی ابعاد این کنسول مشکل خاصی ندارد، اما نسبت طول به وزن آن باعث میشود هنگامی که روی پهلوی خود دراز کشیدهاید و یا هنگامی که آن را با یک دست خود گرفتهاید، حس ناخوشنایندی به ساعدهای شما منتقل شود. من معمولا در برخی اوقات کنترلر کنسولها را در همین پوزیشن در دستانم میگیرم و مشکلی از این بابت نداشتهام، اما به نظر میرسد که نتوانیم به راحتی این کار را با Steam Deck انجام دهیم.
من واقعا امیدوار هستم که نسخههای بعدی Steam Deck باریکتر و سبکتر باشند، اما پس از بررسی استیم دک و تجربهی بازیهای مختلف روی این دستگاه، به این نتیجه رسیدم که Valve تصمیم درستی اتخاذ کرده است. اندازهی این کنسول چیزی اجتناب ناپذیر بوده و شاید نکتهای منفی در بررسی استیم دک قلمداد شود، اما چنین اندازهای برای آن ضروری بوده است. Steam Deck هرگز به باریکی و سبکی Nintendo Switch نیست، اما از سختافزار قدرتمند AMD، خنککننده بهینه و باتری نسبتا مناسبی برخوردار است. همچنین استیک آنالوگها، دکمهها و D-Pad این دستگاه نسبت به Nintendo Switch اندازه مناسبتری دارند و در زیر انگشتان حس بهتری را منتقل میکنند.
سیستم خنککنندهی Steam Deck توانمندی بالایی دارد و برخلاف لپتاپهای گیمینگ (به خصوص نمونههای فلزی) هرگز داغ بودن بدنهی آن شما را آزار نمیدهد. تنها نکته منفی در بررسی استیم دک در مورد فن دستگاه این است که حتی در مواقعی که بار پردازشی بالایی وجود ندارد، سرعت و صدای بالای آن ممکن است شما را اذیت کند. با این حال Valve تلاش کرده است تا در بازیهای کوچک، RPM فن این کنسول سرعت بالایی نداشته باشد، ولی خب باید بدانید که صدای آن بیشتر از صدای فن Nintendo Switch است.
به طور کلی در بررسی استیم دک صدای فن کنسول از جمله چیزهایی است که در استفاده از این کنسول رضایت چندانی از آن نداشتم. اگر قصد دارید بازیها را در کنار کسی تجربه کنید که از چنین صدایی متنفر است، بهتر است این مورد را مد نظر داشته باشید. اما اگر بخواهیم در بررسی استیم دک آن را با کامپیوترهای گیمینگ مقایسه کنیم، صدای فن Steam Deck در مقابل صدای دکمههای کیبرد مکانیکی اصلا به حساب نمیآید. اگر هم بخواهیم آنها را با کنسولها مقایسه کنیم، میدانیم که کنسولهای PS4 گاهی اوقات صدایشان از جت F-14 نیز فراتر میرود!
بررسی استیم دک : مشخصات فنی کنسول استیم دک
اندازه: 298mm x 117mm x 49mm (ضخیمترین بخش کنسول ۴۹ میلی متر است که مربوط به تریگرها و گریپهای دسته است؛ بخش میانی کنسول باریکتر است.)
وزن: تقریبا ۶۶۹ گرم
صفحه نمایش: ۷ اینچ – LCD – لمسی – ۶۰ هرتز – 1280×800
پردازنده مرکزی: AMD Zen 2 چهار هستهای / هشت رشتهای با فرکانسی بین ۲.۴ تا ۳.۵ گیگاهرتز
پردازنده گرافیکی: هشت واحد پردازشی با معماری RDNA 2 و فرکانسی بین ۱ تا ۱.۶ گیگاهرتز (یعنی قدرت خام گرافیکی حداکثر ۱.۶ ترافلاپس است)
رم: ۱۶ گیگابایت LPDDR5
ظرفیت فضای ذخیره سازی: بسته به مدلهای مختلف: ۶۴ گیگابایت / ۲۵۶ گیگابایت / ۵۱۲ گیگابایت. میزان فضای ذخیره سازی را میتوان با microSD ارتقا داد.
سیستم صوتی: اسپیکرهای Stereo – دو عدد میکروفن داخلی – جک ۳.۵ میلیمتری Stereo – رابط USB-C و خروجی بلوتوث چند کاناله
کنترلها: دو اهرم کوچک – دو ترک پد – دکمههای اصلی ABXY و D pad – دکمههای Options، View، Quick Access و Steam – دکمهها و تریگرهای R1،R2 و L1،L2 در جلوی کنسول – دکمههای R4،R5 و L4،L5 در زیر کنسول – ژیروسکوپ و حسگرهای حرکتی
ترک پدها: دو ترک پد کوچک در زیر اهرمها قرار گرفته است که به گفتهی Valve حدودا ۵۵ درصد تاخیر کمتری نسبت به ترک پدهای کنترلر Steam دارد.
اتصالات بی سیم: Wi-Fi – Bluetooth
اتصالات سیمی: USB-C با پشتیبانی از DisplayPort 1.4 تا رزولوشن 8K 60Hz و 4K 120Hz – USB 3.2 نسل ۲
اتصالات روی داک: USB 3.1 – دو عدد USB 2.0 – Ethernet – DisplayPort 1.4 – HDMI 2 – USB-C
باتری: ۴۰ وات ساعت (حدودا بین ۲ تا ۸ ساعت شارژدهی برای گیمپلی؛ که به میزان روشنایی و پرفورمنس بازی بستگی دارد)
بررسی استیم دک : رابط کاربری استیم دک
اینکه آیا Steam Deck میتواند کنسولها را از جهاتی که باید بهتر از PC باشند شکست دهد یا خیر جای بحث دارد. اما رابط کاربری Steam Deck حقیقتا عالی است. نسخهی جدید SteamOS را میتوانیم از لحاظ سهولت در استفاده و میزان کارایی، با بقیهی کنسولها مقایسه کنیم و اگر جزو کسانی هستید که قبلا با نسخهی دسکتاپ Steam کار کردهاید، در حین کار با رابط کاربری Steam Deck حسی آشنا خواهید داشت. دکمهی اصلی Steam طیف وسیعی از ویژگیهای سیستم مثل آرشیو بازیها، فروشگاه و تنظیمات را ارائه میدهد. یک دکمهی با ظاهر «…» نیز شبیه به گوشیهای هوشمند وجود دارد که میانبری برای تنظیمات روشنایی، مدیریت انرژی و اعلانهاست.
جدای از منوها، به طور کلی در بررسی استیم دک ظاهر این کنسول شبیه به همان نسخههای دسکتاپ است. ظاهر عمودی آیکن بازیها و اینکه میتوانم با دکمههای شولدر (R1، R2 و …) به راحتی بین دستههای مختلف جابجا شوم نیز واقعا جالب است. فقط ای کاش میتوانستم تم رنگی آن را از حالت آبی – خاکستری کسلکننده به تمی زندهتر تغییر دهم. جدای از رنگ و ظاهر، Valve چیزهای زیادی را در این رابط کاربری لحاظ کرده است، بدون اینکه شلوغ و بینظم شود. در زیر به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
- پیکربندی کنترلهای عالی در بازیها قابل دسترسی است
- اگر دکمههای R1 و Steam را با همدیگر فشار دهید، اسکرینشات گرفته میشود
- میتوانید با زدن دکمهی Steam کنسول را روی حالت Sleep قرار دهید و بعدا بازی را از همانجایی که رها کرده بودید ادامه دهید
- اگر دکمهی Steam را نگه دارید، به حالت دسکتاپ لینوکس سوییچ میکنید
- برای نشان دادن بخش عملکردی دستگاه، نشانگر باتری روی صفحه را لمس کنید
- نمای پیشرفتهی بخش عملکردی شامل ویژگیهایی مثل محدودکنندهی نرخ فریم و سایر موارد میشود
- حالت شب خستگی چشم را در محیطهای تاریک کاهش میدهد (قابلیت شخصیسازی آن نیز وجود دارد)
- اعلانها جمع و جور هستند و خوانا هستند (هر چند من معمولا آنها را خاموش میکنم)
حالت Sleep از جمله مواردی است که مرا تا حدی هیجانانگیز کرده است. این یکی از معدود ویژگیهای کنسولهای دستی است که دارندگان کامپیوترهای گیمینگ خواهان آن هستند و میدانیم که کنسول Steam Deck توانسته است از پس آن به خوبی بربیاید. حتی در هنگام اجرای بازیها و ایمولاتورهای خارج از Steam نیز مشکلی ندارد و مثلا بازی Persona 3 بدون هیچگونه ارور و مشکلی روی این دستگاه اجرا میشود.
با این حال در روند بررسی استیم دک با برخی از اشکالات مواجه شدم و اینطور بنظر میآید که تعدادی از ویژگیهای شبکهی Steam به خوبی کار نمیکنند. از جمله اینکه:
- امکان شخصیسازی آرتورک شخصی برای بازیها روی Steam Deck وجود ندارد.
- گاهی اوقات با زدن دکمهی Check For Updates دستگاه هنگ میکند و مجبور میشوم برای آپدیت کردن آن را ریستارت کنم
- فایلهای ذخیرهی ابری همیشه به طور اتوماتیک دانلود نمیشوند و باعث بروز مشکلاتی بین Steam Deck و PC میشود
- گاهی اوقات پس از روشن کردن کنسول اسلاید روشنایی به خوبی کار نمیکند
این موارد مسائلی جزئی هستند که مرا خیلی آزار ندادهاند. از زمانی که به بررسی استیم دک پرداختم و آن را دریافت کردهام، تقریبا هر روز برای آن آپدیت منتشر میشود. مثلا همین دیروز آپدیتی منتشر شد که مشکل فایلهای ذخیره بین Steam Deck و PC را تا حدی برطرف کرد. بنابراین انتظار ندارم که این مشکلات تا مدت زمانی طولانی دیده شوند.
بررسی استیم دک : توانایی استیم دک در اجرای بازیها
یکی از چیزهای دشوار این است که پیشبینی کنیم Valve در چه مدت زمانی میتواند تعداد بازیهای تایید شدهای را که بر روی Steam Deck با عملکردی عالی اجرا میشوند، افزایش دهد. از بین ۵۴۰ بازی موجود در اکانت استیم من حدودا ۶۰ بازی تایید شده وجود دارد. SteamBD گزارش داده است که از بین ۶۵۰۰۰ بازی موجود در Steam، کمتر از ۵۰۰ تا از آنها نشان «تایید شده» را کسب کردهاند. همچنین ۳۵۰ بازی دیگر به عنوان «پشتیبانی نشده» علامتگذاری شدهاند. به سادگی میتوانیم بگوییم که هیچ راهی برای Valve وجود ندارد که تمامی بازیهای روی این شبکه را به بازیهای «تایید شده» تبدیل کند.
با این حال Valve به شما اجازه میدهد تا هر بازی را در آرشیو خود قرار داده و آن را امتحان کنید. حتی میتوانید برخی از بازیها را با نسخهی قدیمیتری از Proton (نرمافزاری که باعث میشود بازیهای ویندوز روی SteamOS اجرا شوند) تجربه کنید. از بین دهها عنوانی که من امتحان کردم و Valve هنوز آنها را تایید نکرده است، همهی آنها به خوبی روی SteamOS اجرا میشوند.
مثل چیزی که در بررسی استیم دک در مورد وزن دستگاه گفتیم، Valve در این قضیه نیز کمی عقبنشینی کرده است و سیستم عامل دستگاه را همانند کامپیوترهای دیگر باز نگه داشته است (حتی اگر برخی از بازیها با مشکل مواجه شوند و ارور بدهند). البته باز هم فکر میکنم آنها کار درستی انجام دادهاند. رابط کاربری این کنسول به خوبی میتواند از پس خیلی از چیزها بربیاید، اما هرگز نباید انتظار اکوسیستم کاملا کنترلشدهای مثل Nintendo Switch یا PlayStation را داشته باشیم.
همانطور که گفتم، برای بررسی استیم دک چندین بازی مختلف را روی این دستگاه تست کردم که اگر در این بازیها مجبور به استفاده از صفحه کلید یا موس نباشید، به احتمال زیاد تایید خواهند شد. نکتهی خوشحال کننده این است که میتوان تنظیمات گرافیکی را به راحتی و همانند بقیهی کامپیوترهای گیمینگ تغییر داد و خود کنسول Steam Deck نیز به دلیل برخورداری از کنترلهای تسهیل کننده، مشکلی از این بابت ندارد.
غالبا در بررسی استیم دک بازیهای «تایید شده» را نادیده میگرفتم و سعی میکردم بازیهایی را انجام دهم که عملکرد اجرایی آنها روی Steam Deck تضمین شده نبود. و در این حین به طور مداوم بازیهایی را پیدا میکردم که تجربهی آنها روی Steam Deck واقعا حس فوقالعادهای میداد. تجربهی کنترلهای موس 80 Days و سیستم اشاره و کلیک The Blackwell Epiphany با پدهای لمسی عالی بنظر میرسند و میتوانید بدون هیچ مشکلی از عناوینی مثل Lovely Planet Arcade که ژیروسکوپ و پدهای لمسی را با همدیگر ترکیب میکند لذت ببرید. Deep Rock Galactic نیز با نرخ فریم 60FPS روی کنسول Steam Deck اجرا میشود و تنها مشکل آن کوچک بودن برخی از کلمات است.
استیم دک یک کامپیوتر دستی است
با توجه به اینکه برای اجرای درست هر بازی باید وارد تنظیمات آن شوید و گزینههای گرافیکی را بنا به سلیقهی خود تغییر دهید، نشاندهندهی این است که حتی بازیهای «تایید شده» نیز به طور کامل برای این کامپیوتر دستی بهینهسازی نشدهاند. این دیگر به خودتان بستگی دارد که بخواهید بازی را با نرخ فریم 30FPS بازی کنید یا 60FPS. و یا اینکه Anti-Aliasing را فدای ۲۰ دقیقه شارژ بیشتر کنید یا ترجیح دهید که لبههای باکیفیتتری در بازیها داشته باشید. این حرف و حدیثها همیشه در فضای پیسی گیمینگ وجود داشته است، اما هماکنون به نظر میرسد که Steam Deck شرایط را کمی سادهتر کرده است.
یکی از ویژگیهای خوب Steam Deck این است که میتوان به راحتی از طریق منوی تنظیمات میانبر، نرخ فریم بازیها را روی عدد خاصی قفل کرد و قابلیت Vsync خودکار و سراسری این کنسول نیز میتواند روان بودن پرفورمنس بازیهای با نرخ فریم متزلزل را بهبود دهد (هر چند در برخی از بازیها به خوبی اعمال نمیشود). مگر اینکه بخواهید بازی سنگین و جدیدی مثل Deathloop را تجربه کنید، که در این صورت باید تنظیمات و گزینههای گرافیکی را با دقت بیشتری بررسی کنید. این واقعا عالی است که میبینیم در یک کنسول دستی گیمرها آپشنهایی فراتر از دو حالت «کیفیت» و «عملکرد» دارند.
شیوهی پیادهسازی نسخهی دسکتاپ لینوکس توسط Valve، باعث شده است که Steam Deck نسبت به هر سیستم گیمینگ دیگری متمایز شود. به راحتی میتوانید از طریق منوی Power به ویژگیهای مختلف سیستم عامل و دسکتاپ آن دسترسی داشته باشید. با این حال اجرای بازیها نیازی به وارد شدن به دسکتاپ و کار با تنظیمات آن را ندارد و میتوانید به راحتی هر بازی را در آرشیو اصلی Steam Deck اجرا کنید. و همین موضوع باعث تمایز Steam Deck نسبت به کامپیوترهای گیمینگ شده است.
بر روی دسکتاپ Steam Deck برنامههایی از پیش نصب شده است. از جمله مرورگر Firefox برای اینترنت و یک مرورگر برنامه به نام Discover که برای نصب برنامهها در Flatpaks به کار میآید (این اصطلاح را کسانی که با سیستم عامل لینوکس آشنا هستند بهتر درک میکنند). در بررسی بررسی استیم دک بسیاری از برنامهها از جمله VLC Media Player، Spotify و ایمولاتورهای مختلفی را که میخواستم بر روی دستگاه نصب کنم به صورت Flatpaks در دسترس هستند و با یک کلیک قابل نصب میباشند. با این حال اگر بخواهید خارج از برنامهی Discover چیزی را نصب کنید، شرایط کمی پیچیده میشود.
من چندین ساعت خودم را خسته کردم تا برنامهها را از طریق Command Line نصب کنم و هر بار با مشکلاتی مثل نبود مجوز روبرو میشدم. زیرا Valve بخشهایی از درایو را قفل کرده است تا از دستکاری سیستم توسط عناصر ناهنجاری مثل من جلوگیری کند. با این حال روشهایی برای دور زدن این محدودیتها وجود دارد و با نصب برنامههایی مثل Heroic Lancher (آلترناتیو Epic Game Store) میتوانید این کار را انجام دهید.
انجام کارهای عمومی روی دسکتاپ Steam Deck راحت است و میتوانید با وصل کردن صفحه کلید یا باز کردن Steam و استفاده از صفحه کلید آن (با فشار دادن Steam+X) به وبگردی بپردازید. میتوانید برنامههایی مثل شبیهسازها یا پخشکنندههای موسیقی اضافه کنید و در SteamOS به آنها دسترسی داشته باشید. همچنین میتوانید چندین برنامه را به طور همزمان در این سیستم عامل اجرا کنید و مثلا در حین اجرای بازی به پادکست یا موسیقی گوش دهید.
اما در حال حاضر امکان انجام کارهای پیچیده و فراتر از حد میسر نیست. Valve و AMD در حال کار روی درایورهایی هستند که از نصب ویندوز پیشتیبانی میکند. این امکان وجود دارد که Steam Deck را به یک مانیتور خارجی وصل کنید و دسکتاپ لینوکس را با رزولوشن بالاتری اجرا کنید (اگرچه ممکن است اجرای این سیستم عامل با رزولوشن بالاتر از ۱۲۸۰ در ۸۰۰ مشکلاتی را ایجاد کند). احساس میکنم که به مرور زمان، Steam Deck به یک کامپیوتر دستی و مسافرتی قدرتمند تبدیل میشود و شاید حتی بتواند نقش یک کنسول خانگی را نیز ایفا کند.
در حال حاضر، استیم دک Steam Deck یک کامپیوتر دستی گیمینگ قلمداد میشود و نسبت به بسیاری از کامپیوترهای گیمینگ دسکتاپ قیمت مناسبتری دارد. حتی شاید بتوانیم آنها را رقیبی برای این کامپیوتر به شمار بیاوریم! درنهایت امیدواریم که بررسی استیم دک برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد. در صورت رضایت از مقاله، خوشحال میشویم آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید.
منبع: PC Gamer
محصول پیشنهادی