استریم چیست؟
اگر در سالهای اخیر زمان زیادی را صرف گشت و گذار در اینترنت مانند یوتیوب، شبکههای اجتماعی و یا جست و جو در صفحات مختلف سایتها کرده باشید، به احتمال زیاد با واژههای « استریمر» و « استریم» برخورد کردهاید. هر چند عبارت استریمینگ، واژهای است که اغلب برای توصیف عمل تماشای آنلاین ویدئوهای مختلف روی سرویسهایی مانند نتفلیکس و یوتیوب به کار میرود، اما با این حال معنای آن فقط به همین حالت، محدود نیست.
در حقیقت، استریمرهای زیادی در سراسر جهان وجود دارند که از طریق همین فعالیت، به کسب درآمد پرداخته و از داشتن یکی از بزرگترین جامعههای کاربری مشتاق بـه این حوزه، لذت می برند. اما ورود به این حوزه و موفقیت در آن، اول از همه نیازمند آشنایی کامل با همهی جوانب مختلف و اصول اولیه آن است. بنابراین چه واژه استریم برای شما کاملا ناشناخته باشد و چه بخواهید بهتر و بیشتر این پدیده را درک کنید، این مقاله دید خوبی به شما در این زمینه خواهد داد.
استریمر و استریمینگ، دقیقا به چه معنا هستند؟
از لحاظ فنی میتوان فرآیند استریم کردن یا همان استریمینگ را به این صورت تعریف کرد: ((تکنولوژی انتقال فایل های صوتی و تصویری طی یک روند مداوم و لحظهای از طریق اتصال سیمی یا بدون سیم اینترنت)). به عبارت سادهتر، زمانی که شما در گوشی موبایل، کامپیوتر یا کنسول بازی خود از اینترنت استفاده کرده و بدون انتظار کشیدن برای دانلود، از یک محتوای آنلاین بهره میبرید، در واقع در اینجا فرآیند استریمینگ رخ داده است. از دیگر نمونههای آن می توان به تماشای فیلم و سریالهای مختلف از طریق شبکه نتفلیکس، بررسی و مشاهده دستور پخت غذاهای مختلف در فیسبوک یا حتی گوش دادن به موسیقی مورد علاقهی خود در پلتفرمهایی مانند اسپاتیفای نیز اشاره کرد.
از طرف دیگر استریمر کسی است که محتوای مربوط به خود را به صورت زنده یا پخش ویدئوی از پیش ضبط شده و از طریق اینترنت و پلتفرمهای مخصوص به این کار، برای مخاطبین خود استریم میکند. به علاوه بسیاری از استریمرها، محتوای لایو استریمهای خود را ذخیره میکنند تا از این روش، سایر افرادی که نتوانسته بودند در زمان پخش زنده آن را تماشا کنند، از دیدن آن به طور کلی محروم نشوند. این محتوا میتواند تجربه بازیهای ویدئویی، راهنمای گیم، یا حتی چت دو نفره باشد ( گفتگویی که در واقع استریم میشود و دیگران نیز میتوانند آن را ببینند). استریمرها و مخاطبان آنها، از پلتفرمهای متنوعی برای انجام این کار از قبیل Twitch،You Tube، Facebook، Mixer و غیره استفاده میکنند.

چرا افراد مختلف به دنبال استریمر شدن می روند؟
در حال حاضر میلیون ها استریمر، مشغول فعالیت در این زمینه هستند و هر یک از آنها، انگیزه خاص خودشان را برای انجام این کار دارند. یکی از رایجترین دلیل ها این است که آنها از انجام دادن یک کار خاص (مثلا تجربه بازی های ویدئویی) و به اشتراک گذاشتن آن با سایر افراد، لذت میبرند. البته به طور مثال همهی افرادی که در زمینهی استریم بازیهای ویدئویی فعالیت میکنند، لازم نیست تا حتما از بازیکنان حرفه ای در آن حوزه باشند. بلکه هدف بسیاری از آنها از انجام این کار، تشکیل یک جامعهی کاربری از افراد مشتاق به یک بازی منحصر به فرد است. قاعدتاً از طرف دیگر، استریمر میتواند یک بازیکن حرفهای در یک بازی خاص باشد و از بستر استریمینگ، برای تمرین کردن و آماده شدن برای شرکت در بازی مسابقات و رویدادهای مختلف، استفاده کند.
میزان درآمد یک استریمر چقدر است؟
یکی از رایج ترین سوالاتی که هنگام بحث کردن در مورد استریمینگ مطرح می شود، این است که آیا می توان به شغل استریمری، به عنوان یک شغل ثابت و پردرآمد نگاه کرد؟ پاسخ به این پرسش، مثبت است اما موفقیت در این کار نیز، مانند سایر مشاغل و صنایع در حال رشد، به چندین عامل مهم بستگی دارد. اولین و مهمترین عامل، عشق و علاقه و اختصاص دادن وقت و انرژی کافی برای انجام این کار است تا شما را به نقطه ای برساند که درآمد قابل ملاحظه ای از آن کسب کنید. مقدار درآمدی که یک استریمر می تواند در طول یک ماه به دست آورد، کاملا متغیر است. از یک سو، استریمرهای مشهور و شناخته شده ای مانند Ninja حضور دارند که طبق گزارشات، درآمد ماهانه اش به چند میلیون دلار می رسد و از سوی دیگر، استریمرهای نیز هستند که درآمدشان فقط برای تامین نیازهای اولیه زندگی شان کافی است.
به طور کلی می توان گفت برای یک استریمر حرفه ای که حداقل 40 ساعت در هفته، به طور منظم به انجام این کار می پردازد و یک جامعه ی کاربری ثابت را نیز برای خود به دست آورده، کسب درآمد ماهیانه حداقل 3000 هزار دلار کاملا امکان پذیر است. البته این میزان نیز، با افزایش تعداد مشترکان کانال و همچنین بیشتر شدن تعداد ویوها، به سادگی می تواند تا حدود 5000 دلار در ماه هم افزایش پیدا کند. هر چند تحقق همه ی این مسائل، اول از همه به تلاش و پشتکار شخص استریمر بستگی دارد.

یک استریمر برای شروع به کار، به چه ابزار و وسایلی نیاز دارد؟
بدیهی است که برای شروع به کار در این حوزه، خواه صرفاً برای سرگرمی و چه به عنوان یک شغل ثابت، نیاز به ابزار و وسایل خاصی خواهید داشت. اولین کاری که باید انجام دهید، تهیه یک اکانت در سرویس های استریم مختلف مانند Twitch، You Tube و … است. پس از تهیه اکانت، حال نوبت تهیه ابزار و وسایل موردنیاز است. اگر یک کنسول بازی مانند PS4 یا Xbox One در اختیار دارید، ساده ترین راه ممکن برای شروع به استریم، این است که یک هدست مناسب و همچنین یک دوربین فیلمبرداری برای مواقعی که قصد دارید چهره ی خود را به مخاطبان نشان دهید، تهیه کنید.
از طرفی اگر قصد صحبت کردن در حین استریم های خود ندارید و نمی خواهید چهره ی خود را در گوشه ی تصویر داشته باشید، می توانید بدون صرف هیچ هزینه ی اضافه ای، محتوای خود را به صورت لایو از روی کنسول استریم کنید. هر چند که توصیه می شود به منظور جلوگیری از خسته شدن مخاطبان و ترک کردن استریم شما، حتما در جریان استریم از طریق میکروفن با آنها ارتباط داشته باشید.
اگر به یک لپ تاب یا کامپیوتر گیمینگ دسترسی دارید، کار شما حتی از موارد قبل نیز آسان تر است. پلتفرم های متعددی وجود دارند که به شما اجازه می دهند تا بدون تهیه هیچ وسیله ی اضافه ای، به طور مستقیم صفحه نمایش خود را با دیگران به اشتراک بگذارید. نرم افزارهایی مانند OBS و Shadowplay به راحتی این کار را برای شما انجام خواهند داد.
از این جا به بعد، با توجه به اینکه باید برای تهیه ی وسایل باکیفیت تر برای استریم خود، هزینه ی بیشتری بکنید، تا حدودی کار سخت می شود. اگر شما قصد استریم آخرین بازی های منتشر شده برای کنسول نینتندو سوئیچ را داشته باشید یا بخواهید بازی های کنسول PS4 یا Xbox One را با کیفیت 4K برای مخاطبان خود استریم کنید، نیاز به خرید یک کپچر کارت خواهید داشت. کپچرکارت ها که در انواع و کیفیتهای مختلفی نیز تولید میشوند، از لحاظ نوع اتصال میتوانند دو حالت داشته باشند: اینترنال یا داخلی که روی اسلات PCIe مادربُرد سیستم نصب میشود، و اکسترنال یا خارجی که میتواند توسط یک کابل یو اس بی یا اِچ دی اِم آی به سیستم متوصل شود. یک کارت کپچر خوب میتواند امکان استریم به صورت زنده را با کیفیت 4K و نرخ 60 فریم بر ثانیه را برای شما فراهم کند.
بهترین سرویس های استریم
Twitch
سرویس توییچ در سال ۲۰۱۱ آغاز به کار کرد ولی نه بدون هیچ پیش زمینهای، بلکه جاستین کان، امت شیر و دیگر مؤسسان آن از سال ۲۰۰۷ با سایت Justin.tv وارد این مسیر شده بودند (البته به شکلی محدودتر) و بعد از چند سال به سراغ تأسیس توییچ رفتند که تا همین امروز، با اختلاف بزرگترین سرویس استریمینگ بازیهای ویدیویی محسوب میشود. از ویژگیهای توییچ میتوان به تنوع بسیار بالای آن اشاره کرد که باعث میشود انواع و اقسام سلیقهها را پوشش داده و درکنار دستهبندیهای مختلف برای بازیهای ویدیویی، شامل زیرمجموعههای دیگری هم میشود که البته همین قضیه هم باز حواشی خاص خود را بهدنبال داشته است. در مجموع بعید به نظر میرسد که به این زودیها شاهد از دست رفتن جایگاه اول توییچ در دنیای استریمینگ باشیم؛ سرویسی که سال گذشته مردم یک تریلیون (هزار میلیارد) دقیقه استریمها و ویدیوهای آن را تماشا کردهاند.

You Tube Gaming
یوتیوب که با اختلاف بالاترین رتبه را در میان سرویسهای به اشتراکگذاری ویدیو دارد، در سال ۲۰۱۵ تصمیم گرفت بخش ویژهای را تحت عنوان یوتیوب گیمینگ تأسیس کند تا بهطور اختصاصی روی بازیهای ویدیویی متمرکز شود و به این ترتیب یوتیوب به رقیبی برای توییچ تبدیل شد. هرچند یوتیوب در این زمینه موفقیتهایی داشته، ولی همچنان فاصلهی زیادی با توییچ دارد و هنوز هم بیشتر مخاطبان به یوتیوب به چشم یک سرویس پخش ویدیو نگاه میکنند، نه پلتفرم استریم. همین قضیه هم باعث شده که با وجود حضور استریمرهای معروفی مثل DrDisRespect در این سرویس، بیشتر شاهد معروفیت یوتیوبرهایی باشیم که با ویدیوهای از پیش ضبط شده در آنجا فعالیت میکنند.
Facebook Gaming
در سال ۲۰۱۸، شاهد راهاندازی فیسبوک گیمینگ توسط غول شبکههای اجتماعی بودیم تا به این ترتیب فیسبوک هم از رقبا جا نمانده و وارد این بازار عظیم شود. با وجود اقدامات مختلف فیسبوک در این زمینه، آنها هم مثل یوتیوب فاصلهی زیادی با Twitch دارند و بعید است به این زودیها به جایی برسند. ولی روزبهروز در حال کاهش فاصلهی خود با یوتیوب هستند و سرعت رشدی بالاتر از این رقیب خود دارند که نشان میدهد درصورتیکه مسئولان یوتیوب گیمینگ به فکر راه چارهای نباشند، در آیندهای نزدیک به رتبهی سوم سقوط خواهند کرد.