مجله بازی, مقالات

چرا سونی به فروش انحصاری‌‌ها روی رایانه شخصی نیاز دارد؟

عکس جیم رایان

نیاز سونی به فروش انحصاری ها

همه‌ی ما سونی را به انحصاری‌های مشهورش روی کنسول می‌شناسیم. انحصاری‌هایی که هرکدام توانسته‌ند قطعه‌ی مهمی را به دنیای بازی‌های رایانه‌ایی اضافه کنند. یکی از دلایلی که سونی در نسل‌های پیش توانسته بود در فروش از ایکس باکس پیشی بگیرد انحصاری‌های محبوبش بودند که نه تنها روی کنسول‌های خانگی، بلکه روی کنسول‌های دستی مانند PS Vita و PSP نیز کشیده شدند. سونی معمولا تمام توان خود را به کار می‌گیرد تا انحصاری‌های بزرگی به بیرون عرضه کند، انحصاری‌هایی که دستشان معمولا در خلاقیت و نوآوری بسیار باز است، خلاقیتی که البته با آمدن فرمول سینمایی شدن اکثر انحصاری‌های سونی کمی در نسل قبل کمرنگ تر شده بود. با این حال سونی همیشه به دارندگان کنسول پلیستیشن به چشم یک خانواده نگاه می‌کند و تلاش دارد تا آخرین لحظه کنسول خود را با انحصاری‌ها پشتیبانی کند. به طوری که بسیاری از انحصاری‌های اولیه PS5 قرار است برای PS4 نیز منتشر شود. مدیر فعلی سونی، یعنی «جیم رایان» (Jim Ryan) در این‌باره می‌گوید:

ما تلاش داریم تا به تمامی گیمر‌ها این اطمینان را بدهیم که کنسول در دستشان سال‌ها پشتیبانی خواهد شد و قرار نیست تنها به چند سال ختم شود. مردم باید با اعتماد کامل کنسول نسل بعدی خود را انتخاب کنند.

اما قضیه کشیده شدن انحصاری‌های بزرگ PS5 به سمت کنسول‌های قبلی به همین‌جا ختم نمی‌شود، سونی با ترکیب کردن این دو بازار باهم احتمالا ضرری یک طرفه به سمت خودش را هدف می‌گیرد، زیرا یکی از دلایل مهمی که گیمر‌ها به سمت PS5 جذب می‌شوند انحصاری جدید همراه با سخت افزار به‌روز است. از دست دادن یکی از این اهداف تنها به یک دلیل صورت می‌گیرد، و آن چیزی جز پول نیست. با این حال سونی طبق سیاست جدید خود دیگر به انحصاری ها به چشم تعریف قبلی نگاه نمی‌کند و برایش مهم نیست که بازی‌هایش روی کنسول‌های نسل قبلی یا حتی رایانه‌های شخصی منتشر شود. بسیاری از طرفداران محکم سونی ازاین قضیه ناراحت هستند و به دنبال این هستند تا اعتراض خود را نسبت به این سیاست‌ها در اینترنت پخش کنند. اما چه چیزی باعث شد تا سونی که خیلی سفت و سخت به مفاهیم «نسل» و «کنسول» اهمیت می‌داد امروز دست به انتشار بازی‌های خود روی رایانه‌ی شخصی بزند؟

چرا سونی به فروش انحصاری‌‌ها روی رایانه شخصی نیاز دارد؟

پول همه چیز را تغییر می‌دهد!

مدتی قبل بود که سونی یک از جدید‌ترین و محبوب‌ترین عناوین خود را بدون هیچ حرف اضافه‌یی به سمت رایانه‌های شخصی روانه کرد. عنوان Horizon Zero Dawn تقریبا 6 ماه برای رایانه‌های شخصی منتشر شد و بسیاری از گیمر‌ها را خوشحال کرد. سونی درباره‌ی منتشر شدن این بازی نظر خاصی نداد، اما باید دقت کنیم که دقیقا بعد از انتخاب شدن «هرمان هالست» (Hermen Hulst) به عنوان مدیر استدیو‌های بین‌المللی سونی انتخاب شد. او بعد از تایید خبر منتشر شدن هورایزون برای رایانه‌ی شخصی در مصاحبه‌یی گفت:

فکر می‌کنم برای همه‌ی ما بهتر است تا چشم خود را رو به ایده‌های جدید باز کنیم و گیمر‌های بیشتری را به خانواده‌ی پلیستیشن معرفی کنیم.

منتشر شدن بازی هورایزون روی رایانه‌ی شخصی بسیاری از فن‌های سونی را به شوک فرو برد. آن‌ها همیشه تصور می‌کردند که آمدن بازی‌های ایکس باکس روی رایانه‌ی شخصی باعث می‌شود تا آن‌ها به آن معنای کلاسیک انحصاری نداشته باشند و این موضوع را به کرات در جاهای مختلف بیان می‌کردند. اما منتشر شدن هورایزون روی رایانه‌ی شخصی به طور کلی مفهوم جدیدی به انحصاری بخشید. سونی یکی از محبوب‌ترین بازی‌های خود را منتشر کرده بود که بسیاری آن را می‌ستودند و فروش بسیار خوبی هم روی کنسول تجربه کرده بود. البته این قبل از آن است که سونی متوجه بشود بازی‌هایش چقدر دیوانه‌وار روی رایانه‌های شخصی طرفدار دارند. به طوری که هورایزون در همان ابتدای انتشار توانست چیزی حدود 800 هزار نسخه بفروشد که با رکورد The witcher 3 برابری می‌کند. این میزان فروش خیلی چیز‌ها را به سونی ثابت کرد که احتمالا تا قبل از این به دلیل بسته بودن نسبت به بازار رایانه‌های شخصی از آن کاملا بی‌خبر بود. دوباره فروشی یک بازی در بازار کاملا جدا از کنسول می‌تواند سود خالص خاصی برای سونی داشته باشد، سونی حتی با آمدنش روی استیم نیز این فروشگاه را دگرگون کرد به طوری که باعث شد تا استیم سیاست‌های خود را در قبال فروش کشورهای جهان سومی یا کشور‌هایی که پایرت کردن بازی در ‌آن‌ها بالاست عوض کند و قیمت بازی‌ها را بالاتر ببرد.

سونی، نامی خوش برای دارندگان رایانه‌ی شخصی

سونی، نامی خوش برای دارندگان رایانه‌ی شخصی

قابل پیش‌بینی بود که بعد از موفقیت چشم‌گیر هورایزون روی رایانه‌ی شخصی سونی تصمیم بگیرد تا بیشتر و بیشتر به سمت منتشر کردن بازی‌های بیشتری روی این پلتفرم برود. چند روز پیش جیم رایان اعلام کرد که عنوان Days Gone نیز قرار است برای رایانه‌های شخصی منتشر شود. خبری که باز توانست اینترنت را پر کند و بسیاری از طرفداران پلیستیشن را به خشم وا دارد. اما این خبر نوید بسیاری از چیز‌های دیگر را می‌دهد. آمدن این دست از بازی‌ها به معنی شروع شدن عصر جدیدی برای سونی و دارندگان رایانه‌ی شخصی است. گفتنی است که جیم رایان این بار اما بدون اشاره و رفرنس به معانی شعاری و بی‌خود دلیل آمدن Days Gone روی رایانه‌ی شخصی را این‌گونه عنوان کرد:

بسیاری از چیز‌ها عوض شده‌ند. ما در شروع سال 2021 خود را در جایی یافتیم که می‌توانم بگویم استدیو‌های‌مان در بهترین فرم خود به سر می‌برند. بیش از نیمی از سازندگان بازی‌های پلیستیشن، بازی‌هایی تولید کرده‌ند که از هر نظر قابل ستایش هستند. ما تلاش داریم تا این بازی‌ها را گسترده‌تر کنیم تا هم گیمر‌های جدید را با آن‌ها آشنا کنیم و هم از نظر اقتصادی به استدیو‌های خود کمک کنیم. ساختن بازی‌های رایانه‌یی در هر دوره گران‌تر و گران‌تر می‌شود و ساختن عناوین جدید سخت‌تر. فکر می‌کنم این تصمیم قابل درک و بسیار مستقیمی برای ما باشد.

صداقت جیم‌ رایان در برخورد با رسانه‌ها خود جای تشکر دارد، با این حال جیم رایان به خوبی می‌داند که بسیاری از طرفداران پلیستیشن این تصمیم را درک نخواهند کرد. با این حال او در ادامه‌ی همین مصاحبه می‌گوید:

ما تلاش می‌کنیم تا دو قدم بزرگ داشته باشیم، ابتدا بازی‌های خود را به صورت مستقیم روی رایانه‌ی شخصی منتشر کنیم، مردم‌ آن‌ها را دوست دارند و آن را می‌خرند. ما از لنز و دیدگاه خانواده‌ی پلیستیشن به این قضیه نگاه کردیم و بازخورد بدی از طرف آن‌ها ندیدیم. قرار است در این مسیر بسیار روشن و محکم قدم برداریم.

جیم رایان همچنین عنوان کرد که بازی‌های بیشتری قرار است از انحصاری‌های پلیستیشن به سمت رایانه‌های شخصی روانه شود. بسیاری از گیمر‌ها انتظار بازی‌های بزرگی مثل The last of us, God Of War و … هستند. حتی فکر به اینکه چقدر این بازی‌ها می‌توانند از نظر اقتصادی برای سونی و از همه مهم‌تر، برای استدیو‌ها سود آورد باشد هرکسی را به وسوسه می‌اندازد. همانگونه جیم رایان اشاره کرد ساختن بازی ها بیش از همیشه برای استدیو‌ها و خود سونی خرج بردار شده و آمدن انحصاری‌های بزرگ سونی روی رایانه‌ی شخصی حرکت بسیار هوشمندانه‌یی از سمت سونی برای مقابله با این مشکل است. احتمالا اگر سونی قبل تر از این جریانات به سمت رایانه‌ی شخصی می‌آمد می‌توانست مثل ایکس باکس حتی فروشگاه خود را داشته باشد و سود خود را از فروش بازی‌ها خالص تر کند. باید ببینیم سونی دقیقا چه عناوین دیگری را برای رایانه‌های شخصی منتشر خواهد کرد و چقدر در این زمینه جدی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *