ایکس باکس، مرگ و زنده شدن
زمان زیادی از شروع نسل نهم نمیگذرد، با این حال مایکروسافت و سونی نبرد قدیمی خود را بر سر خدمات و کیفیت و فروش آغاز کردهاند. نبردی که این بار ویروس کرونا توانسته تا حد زیادی روی آن تاثیر بگذارد. مایکروسافت از ابتدای شروع کار خود در صنعت گیم به دنبال ایدههای جدید و ساختن بستری مناسب برای جذب فن بود. سیاست مایکروسافت با ساختن فن بیس مناسب و دادن بازیهایی وفادار به آنها توانست تا طرفداران زیادی به خود جذب کند. سیاستی که از ابتدای آغاز کار ایکس باکس 360 شروع شد، کنسولی که توانست انواع موفقیتها را در کارنامهی خود جای دهد. وضعیت ایکس باکس همیشه در ویدیوگیم بسیار پیچیده بوده و برعکس ظاهر پستی و بلندیهای فراوانی داشته است. چه در زمان شروع رسمی کنسول در سال 2001 و چه در زمان حال، ایکس باکس تلاش کرده تا در یک خط مستقیم حرکت کند. خطی که با مدیریت «دان متریک» و تصمیمات عجیب او برای ایکس باکس وان باعث شد تا اوضاع برای ایکس باکس بسیار سختتر شود تا جایی که مایکروسافت مجبور به تزریق پول مستقیم برای ادامه دادن حیات این برند شد. اما سال 2014 تقریبا همه چیز عوض شد، با آمدن «فیل اسپنسر» و جایگزین شدن او ایکس باکس توانست جان تازهایی بگیرد،جانی که پیش از این در محدودهی صفر قرار داشت و میتوان گفت اسپنسر ویرانههایی از آنچه پس از موفقیت ایکس باکس 360 باقی مانده بود را تحویل گرفت و تا امروز توانست آن ویرانه را تبدیل به مسیری درست برای اکثر گیمرها کند.
—————————————————————————————-
—————————————————————————————
ایکس باکس همیشه تلاش داشته تا بتواند با روشهای متفاوتتری به خدمت گیمرها برود، به طوری که جدای توجه زیاد به ویدیوگیم تلاش داشته تا نسبت به باقی خدماتی که نبود آنها کاملا حس میشد بپردازد. جدای درست کردن بیس گراوند در قسمت انحصاری، مایکروسافت از همان ابتدا با بازکردن درهای اینترنت و ساختن شبکهایی برای گیمرها شاید دنیای آنها و خدماتدهی را برای همیشه عوض کرد. ایکس باکس لایو از جمله خلاقیتهای بسیار مهم ویدیوگیم است که همان موقع با ایدههای خام و آزمون و خطا تلاش میکرد تا چیز متفاوتی را ارائه دهد. این قضیه باعث شد تا انحصاریهای ایکس باکس به خودی خود شکل محوری بازیهای کوآپ و چند نفره به خود بگیرند تا بتوانند لذت آن را چند برابر کنند. شکلی که حتی امروز نیز حفظ شده و تمرکز ایکس باکس روی بازیهای چندنفره و مولتی پلیر در نسل پیش بسیار بیشتر از حالت عادی بود. با شروع شدن نسل هفتم اما تمرکز زیاد دان متریک در این زمینه باعث شد ایکس باکس راه بسیار متفاوتتری را طی کند. ایکس باکس وان تنها به عنوان یک کنسول عادی معرفی نشد، بلکه قرار بود زمینهایی باشد برای بسیاری از کارهای دیگر و بیشتر به عنوان یک دستگاه مولتی مدیا دیده میشد که در همان زمان نیز بسیاری از گیمرها را به شکایت وا داشت. متاسفانه دان متریک تنها با تکیه به ایدههای خام خود از درک بسیاری از نیازمندیهای کنسول بازماند و همین موضوع باعث شد تا کنسول ایکس باکس وان چه در بخش پردازش و چه در بخش انحصاری بسیار ضعیفتر ظاهر شود. ضعفی که بسیاری از بازیسازان را آزار داد و باعث شد آنها کم کم دست از اپتیمایز کردن بازیها برای کنسول بردارند و وقتزیادی را خرجش نکنند. همه چیز دست به دست هم داد تا مایکروسافت به فکر راه چارهایی باشد، اما راه زیادی جلوی پای آنها نبود، یا باید تمام تیم را عوض میکردند یا به ضرر دادن ادامه میدادند. در نهایت سال 2014 کنترل همهچیز به فیل اسپنسر واگذار شد تا او بحران پیش آمده را مدیریت کند.—————————————————————————————-
اسپنسر فردی است که به خوبی دنیای بازیهای ویدیویی را میشناسد و تلاشهای او معمولا برای برطرف کردن خلاهای گیمرهاست. او در همان ابتدا و مشخص شدن وخامت اوضاع تلاش کرد تا ابتدا با آوردن کنسولی قویتر دست بازیساز و گیمرهارا برای دسترسی به قدرت ایکس باکس باز کند و با ساخت قویترین کنسول در نسل هشتم تحت عنوان ایکس باکس وان ایکس نام برند را بار دیگر سر زبانها بیندازد. زمانی که برای ساخت و پرداخت انحصاری داشت بسیار پایین بود و باید با یک فکر سریع بحران نبود بازی برای ایکس باکس را حل میکرد. اگر نمیتوانیم به آینده تکیه کنیم، میتوانیم از اندوختههای گذشته استفاده کنیم! این احتمالا اولین جرقهایی بود که در سر اسپنسر برای ساخت سیستم بکوارد زده شد. بکوارد باعث میشد تا بازیهای قدیم ایکس باکس مستقیما روی کنسول جدید بیایند، و از آنجایی که این سیاست قدیمی بود اسپنسر تصمیم گرفت تا پا را از آن فراتر بگذارد و بازیهارا برای بکوارد اپتیمایز کند. سیستمی که سونی با وجود داشتن شبیهساز پلیستیشن 1 و2 بر روی کنسول نسل هشتمی خود هیچگاه آن را اجرا نکرد. در ادامه تیم اسپنسر به اپتیمایز کردن بازیهای منتشر شده برای ایکس باکس وان ایکس پرداخت و سپس بهترین و موفقترین نقشهی اسپنسر رونمایی شد. گیمپس! سیستمی اشتراکی که باعث میشود بتوانید با خیال راحت و با کمترین هزینه به بازی کردن دنیایی از بازی های رایانهایی بپردازید. در دور انداز این سیستم بسیار بعید به نظر میرسید، اما با مدیریت درست و پیاده کردن دقیق آن اسپنسر توانست تا بار دیگر ایکس باکس را احیاکند.
بعد از اتمام نسل هشتم و شروع نسل نهم مشخص شد سیاستهای اسپنسر برای ایکس باکس به هیچ عنوان کوتاه مدت نبوده و حضور سرویس گیمپس و بکوارد بازهم توانسته تا در نسل نهم بسیار پیشرفت کدند، به طوری که تنها در چهار ماه توانست بیش از 5 ملیون عضو جدید داشته باشد و از طرفی سود ایکس باکس از صنعت گیم را به بیش از 500 ملیون دلار برساند که خود یک رکورد جدید است. اسپنسر متوجه بود که تمامی کارهای ایکس باکس در نسل هشتم زیر سایهی یک چیز رفته، و آن چیز جز « بازیهای انحصاری» نبود. مایکروسافت با دیدن پیشرفت اسپنسر و ایکس باکس بودجهی بسیار خوبی را در اختیار او گذاشت. اسپنسر با وسواس فراوان شروع به خریدن استدیوهایی کرد که قبل از این بیشتر به ساخت بازی های ایندی مشغول بودند، استدیوهایی که تنها به پول و اعتماد نیاز داشتند و اسپنسر تمامی اینها را در اختیار آنها گذاشت. این خریدها طوری ادامه پیدا کرد که امروز حدود 22 استدیو در اختیار مایکروسافت قرار دارد. تعدادی که احتمالا نوید این را میدهد که فیل اسپنسر یک بار برای همیشه قرار است تا مشکل انحصاری را حل کند و ایکس باکس سری ایکس و اس را ازان بینیاز کند. شروع نسل نهم نیز برای ایکس باکس موفقیت بسیار خوبی داشت، با وجود همهگیری کرونا و محدودیت شدید در تولید سخت افزار و کمبود نیرو، کنسولها به طور محدودی تولید و توضیع میشوند و این یعنی اکثر گیمرها فعلا باید بین ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس و پی اس 5 یکی را انتخاب کنند. ایکس بدون انحصار بزرگ خاصی به جنگ پلیستیشنی رفت که بالای 5 انحصاری بزرگ را برای 2 سال اول معرفی کرده است. با این حال اسپنسر با خریدن بتسدا، کم و بیش این مشکل را پوشاند. خریدی که احتمالا یکی از مهمترین خریدهای صنعت گیم است و خبرش دهن اکثر گیمرها را باز گذاشت.
—————————————————————————————-
گفتنی است که سود ایکس باکس تنها از فروش کنسول و خدمات روی آن نیست، اسپنسر با درک اینکه بازار پی سی یک بازار کاملا جدا از کنسول است توانست تا بازی و خدمات ایکس باکس را روی پی سی ببرد و آنجا طرفدار زیادی پیدا کند. حرکتی که باعث شد پلیستیشن نیز دست به همین حرکت بزند و به صورت محدود آن را اجرا کند. کنسول های ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس آیندهی بسیار درخشانی را نوید میدهند، و با بودن فردی مانند اسپنسر پشت خانوادهی ایکس باکس سریز موفقیت این شرکت برای فروش خوب در این نسل تا حدی تضمین شده است.