مجله بازی

مشخصات سخت افزاری PS5 Pro!

سخت افزار PS5 Pro

    سخت افزار PS5 Pro

    در اوایل ماه مارس امسال خبرهای موثقی در مورد عرضه پلی استیشن ۵ پرو بیرون آمد که نکات جالبی از سخت افزار PS5 Pro رونمایی کرد. امسال قرار است با یک کنسول با بهترین سخت افزار ممکن، در بازار غوغایی به راه بیندازد.

    اگر می‌خواهید از مشخصات سخت افزار PS5 Pro اطلاعات به‌دست بیاورید و جزئیات بیشتری از این کنسول بدانید مطالعه این مقاله را از دست ندهید.

    عرضه PS5 Pro واقعیت دارد?

    با وجود آنکه کمپانی سونی هنوز خبر رسمی بابت عرضه این کنسول منتشر نکرده است ولی منابع معتبری مثل Insider Gaming این اطمینان را به بازی‌دوستان در سراسر دنیا داده‌اند که می‌توانند انتظار یک کنسول جدید و قوی از سوی این کمپانی ژاپنی را داشته باشند.

    درست مانند سیاست عرضه PS4 Pro سونی این بار هم قرار است یک کنسول شبیه به کنسول اصلی PS5 (که به آن پلی استیشن ۵ استاندارد می‌گویند) به بازار بفرستد؛ یعنی خبری از «نسل جدید کنسول» نیست.

    مشخصات سخت افزار PS5 Pro

    اگر امکانات سخت افزار PS5 Pro همانی باشد که شایعات می‌گویند می‌تواند لقب قدرتمندترین کنسول بازی را از آن خود کند. این کنسول نسبت به کنسول استاندارد هم رندرینگ رزولوشن بالاتری دارد (خصوصا چون از فناوری هوش مصنوعی Machine Learning سیلیکون بهره می‌برد)، و هم‌چنین قابلیت ری-تریسینگ آن از ۲ تا ۴ برابر ارتقا یافته است.

    قبل از آنکه توضیحات جامع از مشخصات سخت افزار PS5 Pro بدهیم در جدول زیر می‌توانید تفاوت این کنسول با سخت افزار PS5 استاندارد را به‌طور خلاصه مشاهده کنید.

    سخت افزار PS5 Pro

    مشاهده و خرید PS5 Pro

    مدل سی‌پی‌یو هم‌چنان Zen 2 است ولی با ۱۰ درصد افزایش سرعت

    این شاید خبر چندان هیجان‌انگیزی برای عاشقان سونی به نظر نیاید. همه انتظار دارند که کنسول جدید از قدرت پردازنده بالاتری نسبت به قبل برخوردار باشد. سی‌پی‌یو Zen 2 که قبلا در کنسول‌های PS5 و ایکس باکس سری ایکس هم بود واقعا قدرت بالایی دارند، ولی الان پس از گذشت سه سال، انتظار می‌رفت که CPU بهتری در دست داشته باشیم؛ خصوصا که برای پی‌سی پردازنده‌های بسیار قدرت‌مندتری به بازار آمده است.

    • سرعت کلاک CPU در سخت افزار PS5 Pro نسبت به سی‌پی‌یو کنسول استاندارد تقریبا ۱۰ درصد افزایش پیدا کرده است که این امر خصوصا برای اجرای بازی‌هایی که از حد لیمیت CPU رد می‌شدند، بهتر خواهد بود. هم‌چنین این افزایش سرعت باعث می‌شود که سرعت کلاک GPU هم ۱ درصد افزایش پیدا کند.

    البته این تغییر اندک و جاه‌طلب‌نبودن سونی برای افزایش قدرت سی‌پی‌یو بی‌دلیل هم نیست. این کمپانی قصد دارد تا همچنان از پردازنده‌های ۶ نانومتری در کنسول‌های خود استفاده کند تا ابعاد دستگاه کوچک‌تر شود.

    قدرت GPU به ۶۰ واحد شمارشی رسیده و RDNA 3 شده

    وقتی مشخصات سخت افزار PS5 Pro را بررسی می‌کنیم می‌بینیم که سی‌پی‌یوی آن تغییر خاصی نکرده است؛ ولی در عوض، جی‌پی‌یو یا سیستم گرافیکی آن به شکل قابل توجهی نسبت به کنسول استاندارد ارتقا یافته.

    • قدرت گرافیکی پلی استیشن ۵ پرو با ۶۰ واحد شمارشی Unit Count به ۳۳.۵ ترافلاپ رسیده است. این عدد در مقایسه با ۱۰.۲۳ ترافلاپ کنسول استاندارد یک رقم چشم‌گیر است.

    این تغییرات کلی فقط یک سوی معادله هستند؛ چون اگر قرار باشد تعداد واحد‌های شمارشی تا این اندازه افزایش پیدا کنند می‌بایست بندویت Bandwidth مموری هم به همان اندازه بالاتر برود.

    • سونی رم GDDR6 با سرعت ۱۴ گیگابایت بر ثانیه کنسول استاندارد را به ۱۸ گیگابایت در ثانیه رسانده است که یعنی سرعت واکنش رم در PS5 Pro ۲۸ درصد بالاتر از PS5 استاندارد خواهد بود. بنابراین می‌توانیم نتیجه بگیریم که بندویت آن از نیز ۴۴۸ گیگابایت بر ثانیه به ۵۷۶ گیگابایت بر ثانیه خواهد رسید.

    سونی همچنین سرعت کلاک GPU در کنسول PlayStation 5 Pro را نسبت به کنسول استاندارد آن کمی کاهش داده و از ۲.۲۳ گیگاهرتز به ۲.۱۸ گیگاهرتز رسانده است. البته این امر هم ممکن است باز به محدودیت‌های پردازنده ۶ نانومتر بازگردد. در مجموع این تغییر جزئی تاثیر منفی در اجرای هیچ کدام از بازی‌ های PS5 نخواهد داشت و حتی آن‌ها را بهتر را هم خواهد کرد.

    • این را هم بگوییم که ویژگی VRC را که قبلا در کنسول ایکس باکس سری ایکس بود ولی در PS5 استاندارد کمبود آن حس می‌شد، به مشخصات سخت افزار PS5 Pro اضافه شده است.

    موتور صوتی یا Sound Engine سریع‌تر

    سونی همچنین از این فرصت استفاده کرده تا موتور صوتی کنسول جدید خود را تا ۳۵ درصد سریع‌تر از نسخه استاندارد کند.

    به این ترتیب افکت‌های صوتی سنگین مثل convolution reverb  (که برای پخش صدای طبیعی است) و اجرای فرایندهای سنگین مثل FFT و IFFT خیلی سریع‌تر اجرا خواهد شد تا به افق صدایی بهتری برسیم.

    افزایش ری‌-تریسینگ از ۲ تا ۴ برابر

    سونی ادعا کرده که در کنسول جدیدش می‌توانید حداقل انتظار افزایش ۲ برابری ری-تریسینگ را داشته باشید. در برخی از موارد حتی ۳ تا ۴ برابر هم بهتر خواهد بود. این امر خصوصا برای اجرای بازی‌های امروزی بسیار کاربرد خواهد داشت.

    البته باید بگوییم که ری-تریسینگ به ابعاد تصویر ربطی ندارد. بلکه فقط جلوه‌های نور و سایه‌ها را بهتر می‌کند. همچنین بازی‌هایی قبلا که ری-تریسینگ نداشته‌اند  از این به بعد با این کنسول خواهند داشت!

    • این امکان وجود دارد که AMD در کنسول PS5 پرو از RDNA4 پرده‌برداری کند، آن هم پیش از آن‌که بخواهد این گرافیک را برای پی‌سی عرضه کند. این را می‌گوییم چون ام‌ای‌دی مشابه این کار را قبلا برای پلی PS4 پرو انجام داده است.

    یادگیری ماشین یا Machine Learning و انقلاب در DLSS

    هزینه تولید ماشین‌های اجرایی برای ساخت بازی‌های ویدئویی که به آن هزینه بابت هر ترانزیستور cost per transistor هم می‌گویند، رابطه مستقیمی با فناوری هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ دارد؛ چون همیشه برای ارتقای یک محصول الکترونیکی به‌جز ارتقای سخت‌افزار نیاز به ارتقای قدرت نرم‌افزاری هم هست.

    در هنگام تحلیل مشخصات سخت افزار PS5 Pro به این نتیجه رسیدیم که قدرت CPU در کنسول پلی استیشن ۵ پرو آن‌چنان ارتقا نیافته است. اما به لطف تکنولوژی قدرت‌مند ماشین لرنینگ، بار پردازش گرافیکی به‌طور قابل توجهی از دوش سخت‌افزار کنسول برداشته می‌شود تا بتواند رزولوشن بهتری را به کاربر هدیه دهد.

    البته هنوز نمی‌دانیم سونی چه‌طور قرار است این عملیات هوش مصنوعی‌ را انجام دهد؛ ولی تا این حد می‌دانیم که قطعا برای پردازش و اجرای بازی‌ها مفید خواهد بود.

    • افزایش‌دهند رزولوشن با PSSR در پلی استیشن قرار است با انویدیا DLSS یکی شود. یعنی بازی‌ای که رزولوشن ۱۰۸۰ دارد می‌تواند در عرض ۲ میلی‌ثانیه به رزولوشن 4K برسد!

    ۱.۵ گیگابایت مموری بیشتر برای بازی‌ها

    سونی این بار از نظر حافظه قابل دسترس Available Memory برای دولوپرها حسابی دست و دل‌باز بوده است. در سخت افزار PS5 Pro که دقیقا همان مقدار رم دارد، ۱.۵ گیگابایت رم اضافه‌تر هم برای سازندگان بازی لحاظ شده است.

    • عدد ۱۲.۵ گیگابایت رم Available Memory کنسول استاندارد، در سخت افزار PS5 Pro به ۱۳.۷ گیگابایت خواهد رسید. به این ترتیب دست سازندگان بازی برای لحاظ‌کردن محدودیت رم در هنگام طراحی بازی‌ها بازتر خواهد بود و ری‌-تریسینگ‌ها را با خیال راحت‌تری در بازی‌های خود استفاده خواهند کرد.

      دیدگاهتان را بنویسید

      نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *