اورجینال, پیشنهاد سردبیر, سخت افزار, مجله بازی, مقالات

مشخصات سخت افزاری PS5

مشخصات سخت افزاری PS5

مشخصات سخت افزاری PS5

پلی استیشن ۵ با مجهز بودن به سخت‌ افزاری توانمند و طراحی خاص در کنار پشتیبانی عالی سونی و استودیو‌ های انحصاری آن، نوید نسلی فوق‌العاده در دنیای گیم و برای عاشقان بازی می‌ دهد.

آذر ماه سال 1399 بود که کنسول نسل نهمی سونی یعنی پلی استیشن 5، با همه‌ی گمانه‌ زنی‌ ها، شایعه‌ ها و شوخی‌ ها با اندازه‌ی بزرگش بالأخره عرضه شد. باورش سخت است که نزدیک نه سال از نسل هشت گذشته و شاید هنوز خیلی‌ هایمان آمادگی ورود به نسل جدید را نداشته باشیم.

اما پلی استیشن 4 کمه کم سن و سالش را در بازی‌ های جدیدتر نشان می‌دهد و شاید وقت گذر از آن رسیده باشد. سونی برای مشخصات سخت افزاری PS5 روند متفاوتی را از رقیب سنتی خود پیش گرفته است. تمرکز غول ژاپنی دنیای گیم، بهبود تمامی جوانب کنسول بوده است تا در هر زمینه‌ای کاربر با پیشرفتی انقلابی مواجه شود.

از توان پردازشی و سرعت بسیار بالای حافظه‌ی ذخیره‌ سازی گرفته تا دسته‌ی دوال سنس و رابط کاربری بهبودیافته. بهبود‌ های پلی استیشن 5 در حدی بوده‌ اند که نمی‌توان یک بخش از کنسول را نیز نسبت به نسل قبل یا حتی پلی استیشن 4 پرو، بدون تغییر دانست.

پلی استیشن ۵ تا دندان به قابلیت‌ های متعددی مجهز شده است تا خود را به‌عنوان بهترین و مطمئن‌ترین کنسول بازی نسل نهمی معرفی کند. پس با ما همراه باشید تا به بررسی همه جانبه این کنسول دوست داشتنی و البته فوق العاده قدرتمند بپردازیم.

games_gear_ps5-disc

طراحی ظاهری

سونی در مقایسه با مایکروسافت، روند کاملا متفاوتی را در طراحی کنسول نسل نهمی خود پیش گرفته است. درحالیکه کنسول‌ های نسل جدید ایکس باکس از طراحی ساده‌ای بهره می‌برند، سونی زبان طراحی متفاوتی را پیش گرفته است که با ترند این روز‌های دنیای فناوری فاصله دارد؛ جایی که بسیاری از شرکت‌ ها به سراغ زبان طراحی مینیمال و ساده رفته‌ اند.

البته این موضوع به معنای عیب نیست و ظاهر محصولات همواره مسئله‌ای سلیقه‌ای بوده است.

جدای از نظر شخصی هر کس نسبت به ظاهر کنسول، یک چیز را نمی‌توان انکار کرد: اندازه‌ی عظیم آن. پلی استیشن 5 بزرگ‌ ترین کنسول ساخته شده در سه نسل گذشته است، حتی بزرگ‌ تر از اولین نسخه‌ های اولیه‌ی ایکس باکس و پلی استیشن 3.

با ۳۹ سانتی‌متر طول و ۲۶ سانتی‌متر عرض، احتمالاً باید قبل از خرید PS5 مطمئن شوید جای کافی برای قرار دادن کنسول دارید و جریان هوا هم مشکل‌ساز نخواهد بود. دلیل اصلی این موضوع را می‌توان در طراحی سیستم خنک‌ کننده‌ی بزرگ و توانمند کنسول جست‌وجو کرد.

پلی استیشن 5 با 5/4 کیلوگرم تنها پلی استیشن 3 را با ۵ کیلوگرم به‌ عنوان سنگین‌ ترین کنسول بازی بالاتر از خود می‌بیند. دو صفحه‌ ی قوسی سفید رنگ نیز، بدنه‌ی اصلی و مشکی رنگ پلی استیشن 5 را در برگرفته‌ اند. البته در نظر داشته باشید که به‌ راحتی قادر به جدا کردن صفحه‌ های کناری و رنگ‌ آمیزی آنها به‌صورت دلخواه خواهید بود.

در نسخه‌ی دارای درایو دیسک بلو‌ری، شاهد از بین رفتن تقارن طراحی از نمای جلوی کنسول هستیم. با اینکه تعبیه‌ی درایو بلوری به‌خوبی انجام شده‌ است، اما نسخه‌ی دیجیتالی از این لحاظ جلوه‌ ی بصری بهتری را به همراه دارد.

در بخش جلویی کنسول یک درگاه USB 2.0 و USB-C در کنار کلید‌های پاور و Eject قرار دارد. خوشبختانه سونی با طراحی بزرگ‌‌تر کلید پاور کمک زیادی به تمایز آن با کلید اجکت کرده است.

برای قرار دادن کنسول در حالت Rest Mode باید حدودا ۲ ثانیه آن را نگه دارید تا صدای بوق را بشنوید؛ برای خاموش کردن کنسول نیز به نگه داشتن حدودا ۳ تا ۴ ثانیه زمان نیاز است که کنسول با بوق دوم آغاز عملیات خاموش کردن را اعلام می‌کند. در بخش پشتی کنسول نیز دو درگاه‌ USB 3.0، پورت شبکه LAN، درگاه ورودی پاور، خروجی HDMI و قفل امنیتی کنزینگتون تعبیه شده‌اند.

8BsdbcBLVMx8HvM59mQTPi

مشخصات سخت افزاری PS5

کنسول‌ های نسل نهم را می‌توان انقلابی در استفاده از سخت‌ افزار دانست. به‌ عنوان مثال سخت‌ افزار به‌کار رفته در کنسول‌ های نسل هشتم در آن زمان نه‌ تنها در دنیای کامپیوتر قدیمی و ضعیف به‌حساب می‌آمدند، بلکه پردازنده‌ های جگوار در واقع برای استفاده در تبلت‌ ها و کامپیوتر‌ های رده‌ پایین طراحی شده‌ بودند.

اما این موضوع در نسل جدید کاملا متفاوت بوده و تولید‌کنندگان به‌سراغ فناوری و قطعاتی رفته‌ اند که به‌ تازگی وارد بازار شده است و پیشرفته و توانمند‌ترین نمونه در نوع خود به‌شمار می‌ روند.

درحالی‌که پلی استیشن 3 و ایکس باکس 360 در صدد اجرای بازی‌ها در رزولوشن HD بودند و هدف از ساخت پلی استیشن 4 و ایکس باکس وان رسیدن بازی‌ها به رزولوشن Full HD بود، در نسل نهم شاهد هدف قرار دادن رزولوشن 4K هستیم. اجرای بازی‌های در رزولوشن 4K با نرخ ۶۰ فریم ‌بر‌ ثانیه و استفاده از فناوری‌های به‌روزی مانند رهگیری پرتو برای افزایش کیفیت بازتاب‌ها و جزئیات در نقاط تاریک تصویر، نیاز به سخت‌افزاری توانمند دارد.

پردازنده‌ ی 8 هسته‌ای Zen 2 با فرکانس حداکثر 3.5 گیگاهرتز در کنار 36 واحد گرافیکی توانمند RDNA 2 با فرکانس بوست 2.23 گیگاهرتز، به‌عنوان قلب تپنده‌ و بازیگر اصلی پردازش و اجرای بازی‌های در PS5 خود را معرفی می‌کنند.

بدین ترتیب شاهد وجود توان پردازشی 28/10 ترافلاپس هستیم. شاید در وهله اول مقایسه‌‌ی آن با توان 84/1 ترافلاپس پلی استیشن 4 و 2/4 ترافلاپس پلی استیشن 4 پرو چشمگیر به‌نظر نرسد. اما فراموش نکنید که ترافلاپس تنها معیاری ساده برای نمایش توان گرافیکی GPU است و مقایسه چند پردازنده از نسل‌های مختلف با این معیار بسیار اشتباه است.

بـه‌گفته‌ی سونی، در مشخصات سخت افزاری PS5 قادر به اجرای بازی‌ ها با رزولوشن 4K، نرخ 60 فریم بر ‌ثانیه و پشتیبانی از HDR خواهد بود. همچنین توسعه‌ دهندگان می‌توانند حالت خاصی از بازی‌های رقابتی (بازی‌های فایتینگ، شوتینگ یا ریسینگ) را برای اجرا با نرخ ۱۲۰ فریم ‌بر ‌ثانیه بهینه‌سازی کنند تا کنسول‌ها اکنون گزینه‌ی به مراتب بهتری برای گیمرهای حرفه‌ای باشد.

به‌عنوان مثال بازی اسپایدرمن مایلز مورالس در دو حالت مختلف روی کنسول اجرا می‌شود؛ مجهز به رهگیری‌پرتو با نرخ 30 فریم‌بر‌ثانیه یا فاقد این قابلیت و نرخ 60 فریم‌ بر‌ ثانیه.

ps5ssdspeed.0

حافظه‌ی SSD

CPU و GPU‌ سریع‌ تر در مشخصات سخت افزاری PS5 تنها بهبود PS5 نسبت به نسل پیشین خود نیست. با گسترده‌ شدن محیط بازی‌ ها و افزایش کیفیت و تعداد بافت‌ ها، علاوه بر نیاز به توان پردازشی بیشتر، نیاز مبرمی به افزایش نرخ انتقال اطلاعات و ارایه‌ی به‌موقع و سریع آن‌ها به پردازنده‌ها است.

به‌ گفته‌ی مارک سرنی هارد دیسک‌ها دو‌سوم زمان کاری خود را صرف جستجوی‌ داده‌ها می‌کنند. درحالی‌که این معضل در SSD‌ ها وجود ندارد. در وهله‌ی اول لازم به توضیح است که سونی در توسعه‌ی حافظه‌ی SSD پلی استیشن ۵ زمان و انرژی زیادی صرف کرده است و نمی‌توان آن را صرفا با حافظه‌های SSD نسل چهارم PCI.e مقایسه کرد.

برای آشنایی با SSD فوق‌العاده‌ی PS5، بد نیست به‌گفته‌ی مارک سرنی رجوع کنیم؛ جایی که PS4 برای بارگذاری یک گیگابایت به ۲۰ ثانیه زمان احتیاج داشت. اما در PS5 بارگذاری ۲ گیگابایت داده تنها به ۰/۲۷ ثانیه زمان نیاز دارد. در حالت بهینه‌، حافظه‌ی PS5 حدودا ۱۰۰ برابر سریع‌تر از هارد دیسک‌های نسل قبلی است.

شاید تنها موردی که در زمینه‌ی مشخصات سخت افزاری PS5 در نگاه اول عقب‌ گرد به نظر برسد، میزان فضای ذخیره‌سازی پلی استیشن 5 باشد. این کنسول در حال حاضر با ۸۲۵ گیگابایت حافظه‌ی SSD (دربرابر ۱ ترابایت هارد دیسک پلی استیشن 4) به فروش می‌رسد.

دلیل گنجاندن این میزان حافظه در کنسول هم مربوط می‌شود به هدف‌گذاری مهندسان دستگاه: رسیدن به سرعت خارق‌العاده‌ی ۵.۵ گیگابایت بر ثانیه. خبر بد بعدی اما میزان قابل استفاده‌ی این SSD است: تنها 667 گیگابایت دربرابر 950 گیگابایت نسخه‌ های یک ترابایتی پلی استیشن 4.

البته بازی‌ های پلی استیشن 4 را می‌ توان از روی حافظه‌ی جانبی هم اجرا کرد و نیازی به مصرف حافظه‌ی پرسرعت نیست.

0_PS5-Size

شما می توانید در ادامه مشخصات سخت افزاری PS5 را به طور کامل مشاهده نمایید.

  • پردازنده ی مرکزی (CPU) : پردازنده ی شخصی سازی شده ی Zen2 با 8 هسته و فرکانس متغییر GHz 3.5
  • پردازنده ی گرافیکی (GPU) : نسخه ی سفارشی شده ی RDNA2
  • حافظه : 16 گیگابایت حافظه ی GDDR6 256 بیتی
  • پهنای حافظه : 448 GB/s (گیگابایت بر ثانیه)
  • فضای ذخیره سازی داخلی : 825 گیگابایت SSD شخصی سازی شده
  • فضای ذخیره سازی خارجی (قابل ارتقاء) : درگاه SSD از نوع NVMe
  • پشتیبانی از : هارد اکسترنال USB
  • درایو نوری : درایو بلوری 4K UHD
PS5-Problems-with-th

کنترلر دوال سنس

شاید فکر کنید سریع‌تر شدن سرعت لودینگ‌ها، گرافیک بهبودیافته و ویژگی‌های جدید رابط کاربری پیشرفت‌های کوچکی هستند و نسل بعد هنوز واقعاً شروع نشده است. اما به محض اینکه کنترلر دوال ‌سنس را در دست بگیرید و بازی Astro’s Playroom را شروع کنید، به نسل جدید ایمان خواهید آورد. کنترلری که نه‌تنها در بخش طراحی، بلکه در فناوری‌های به‌کار رفته در آن نیز، در مقایسه با دوال شاک ۴ تحولی بزرگ را تجربه کرده است.

اولین نکته‌‌ای که در مواجهه با دوال سنس خودنمایی می‌کند، تغییر گسترده‌ی طراحی و ارگونومی است. دسته اکنون بزرگ‌تر و حجیم‌تر شده است تا خستگی به مراتب کمتری را در درازمدت به ارمغان بیاورد. دوال سنس در چیدمان کلید‌ها تفاوت چندانی با دوال شاک ۴ ندارد و از همان چیدمان آشنای پیشین بهره می‌برد.

ps5 controller update feature

کلید‌های Options و Create (کلید Share سابق) در طرفین تاچ پد قرار گرفته‌اند. ال‌ای‌دی‌های نمایش وضعیت دسته نیز از بالای تاچ‌پد به سمت راست و چپ و پایین آن تغییر مکان داده‌اند تا شاهد افزایش بیش ‌از پیش جذابیت بصری باشیم.

دیگر تغییر قابل‌توجه طراحی اضافه شدن میکروفن و کلید قطع آن به دسته است. ورودی صدا در بخش پایینی دسته و کمی بالاتر از درگاه جک ۳.۵ میلی‌متری قرار گرفته است. این موضوع به گیمرها کمک می‌کند تا بدون هدست و با هدفون‌های فاقد میکروفن نیز قادر به انجام بازی‌های چندنفره و صحبت با دوستان خود کنند.

سونی از باتری داخلی در دوال سنس استفاده کرده است که در صورت فعال بودن تمامی قابلیت‌های لرزشی آن اعم از بازخورد‌های هپتیک و تریگر‌های تطبیق‌پذیر، نزدیک به ۸ ساعت شارژدهی خواهد داشت.

برای شارژ دسته نیز به زمانی حدود سه و نیم ساعت زمان نیاز خواهید داشت که در صورت عدم استفاده از آن هنگام شارژ، این زمان کاهش نیز خواهد یافت.

how-to-change-the-dualse

تریگرهای تطبیق پذیر

سونی با تعبیه‌ی موتوری مخصوصی در هر یک از تریگر‌ها (L2 و R2) در صدد تجربه‌ی کاملا متفاوتی از استفاده از آن‌ها بوده است. نیروی لازم برای فشردن این کلید‌ها در هر بازی‌ و شرایط مختلف رفتار و بازخورد کاملا متفاوتی خواهد داشت.

برای مثال یک بازی شوتر را فرض کنید: حس شلیک کردن یک اسلحه‌ی کوچک با شلیک کردن اسنایپر یا آر چی‌ جی قطعاً در دنیای واقعی تفاوت عظیمی دارد و حالا دوال‌ سنس این تفاوت را به درون تریگر R2 آورده است.

درست مثل شلیک، نشانه‌گیری با سلاح‌های کوچک بسیار متفاوت با سلاح‌های بزرگ و سنگین است و این حس سنگینی به خوبی با تغییر میزان فشار دکمه‌ی L2 به گیمر منتقل می‌شود.

ps5-dualsense-son-vibration

هپتیک فیدبک

کنترلر کنسول نسل نهمی سونی به لطف استفاده از موتور‌های بازخورد لرزش هپتیک، تجربه‌ی فوق‌العاده‌ای در این زمینه ارایه می‌کند که برای درک بهتر عملکردش، خودتان باید آن را تجربه کنید.

ظاهرا دو موتور در دو طرف دسته تعبیه شده‌اند که نه‌ تنها قادر به لرزش سنگین دسته هستند، بلکه امکان ارایه‌ی تک‌ لرزه‌ی بسیار آرام را نیز دارند. این‌ موتور‌ها هم ‌می‌توانند به نوبت و تنهایی و هم به‌صورت همزمان با رفتار یکسانی بلرزند.

به عنوان مثال، حالا راه رافتن کاراکتر اصلی روی سطوح مختلف (مثل چوب، آهن، شیشه و …)، حس و حال کاملا متفاوتی به کاربر منتقل می کند که در نسل گذشته به هیچ وجه شاهدش نبودیم.

در Call of Duty: Black Ops Cold War دویدن، راه‌رفتن، سر خوردن (روی سطوح متفاوت)، درگیری فیزیکی یا لگد اسلحه هر یک رفتار متفاوتی دارند که بسیار خوب پیاده شده‌اند. در Dirt 5 حرکت خودرو روی سطح مختلف، لغزش یا برخورد با موانع همگی لرزش‌های مخصوص به‌خود دارند که تأثیر چشمگیری روی تجربه‌ی بازی می‌گذارد.

به جرات می توان گفت که موتور‌های هپتیک مهم‌ترین فناوری به‌کار رفته در دوال‌سنس است که تأثیر قابل توجهی در تجربه‌ی گیمینگ شما می‌گذارد که البته جای خالی این فناوری شدیدا در دسته‌های کنسول های نسل نهمی مایکروسافت احساس می‌شود.

220419111013-walmart-ps5-restock-april

جمع بندی مشخصات سخت افزاری PS5

پلی استیشن 5 یک کنسول تماما نسل بعدی در همه‌ی زمینه‌های ممکن است. تقریباً هیچ‌جایی نیست که سونی کم‌کاری کرده باشد و حداقل اندکی بهبود نداده باشد. از پیشرفت‌های عظیم مشخصات سخت افزاری PS5 مانند SSD فوق سریع و کنترلر منحصر‌به‌فرد گرفته تا موارد کوچک‌تر مثل ادغام PSN با رابط کاربری کنسول، پلی استیشن 5 یک جهش عظیم نسلی است.

توان پردازشی بسیار خوب پلی استیشن 5 برای اجرای بازی‌ها با بالاترین سطح کیفیت بافت‌ها و نرخ ۶۰ فریم‌بر‌ثانیه در بسته‌ای با قیمت ۵۰۰ دلار، واقعاً ستودنی است. عملکرد بسیار آرام و بی‌صدای کنسول نیز توان مهندسی بالای سونی را نشان می‌دهد.

پشتیبانی همه جانبه استودیوهای فرست پارتی سونی از این کنسول قدرتمند و انتشار عناوین فوق العاده ای مثل Ratchet and Clank: Rift Apart، Returnal، Horizon: Forbidden West برای کنسول در کنار در دست ساخت بودن بازی های مورد انتظاری همچون God of War: Ragnarok، Marvel’s Spider-Man 2 و The Last of Us: Part one Remake، همگی نوید یک کلکسیون کامل و باکیفیت از محتوای انحصاری را به خریداران این کنسول می دهد.

موضوعی که خوشبختانه با معرفی سرویس های جدید اشتراکی سونی مانند PS Plus Essential/Deluxe/Premium، امکان تجربه عناوین بیشتر با پرداخت هزینه ی بسیار کمتری نیز، برای دارندگان کنسول پلی استیشن 5 فراهم شده است.

قیمت PS5

نویسنده : ابوالفضل وفائی

موضوع: مشخصات سخت افزاری PS5

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *