مجله بازی, نقد و بررسی

تاریخچه کنسول های بازی ایکس باکس از 1994 تا به امروز!

تاریخچه ایکس باکس

    کنسول بازی Xbox series X

    29,680,000 تومان

      Xbox Series X + دسته اضافه

      33,620,000 تومان

      تاریخچه ایکس باکس

      بیش از ۲۲ سال از ورود اولین کنسول ایکس باکس Xbox به بازار جهانی می‌گذرد و این کنسول ساخت کمپانی مایکروسافت ماجراهای بسیاری را پشت سر گذاشته تا از اولین ایکس باکس ساده خود به ایکس باکس سریز Xbox Series رسیده است.

      حالا بیایید ببینیم که داستان تاریخچه ایکس باکس از کجا شروع شد و چطور به این‌جا رسید؟ ایکس باکس که در ابتدا یک پروژه ساده بود چطور تبدیل به یکی از پرسودترین برندهای بازی در طول تاریخ شد؟

      روزهای پیش از تاریخچه ایکس باکس

      برای آنکه بدانیم قضیه ایکس باکس از کجا شروع شد باید به سال‌ ۱۹۹۴ و پیش از عرضه ویندوز ۹۵ توسط کمپانی مایکروسافت بازگردیدم. بیل گیتس، موسس مایکروسافت، در آن دوران با این ایده شروع به ساخت و طراحی سیستم عامل ویندوز ۹۵ کرد که بتواند رایانه‌های شخصی را بین تمام مردم جا بیاندازد؛ به طوری که در هر خانه‌ای یک کامپیوتر شخصی تحت ویندوز ۹۵ پیدا شود. این ایده به‌ همراه ویژگی‌ های بی‌ شمار ویندوز ۹۵ برای آن دوران، باعث شد تا این سیستم عامل نوظهور در بازار تکنولوژی مثل یک بمب منفجر شود.

      در آن دوران بیش از ۹۰ درصد تمام رایانه‌های شخصی جهان مجهز به ویندوز ۹۵ بودند و این موفقیت بالا باعث شد تا بیل گیتس و همکارانش به فکر ساخت ویندوز ۹۸ هم بیافتند. با عرضه سیستم عامل ویندوز ۹۸ در قفسه فروشگاه‌ها، محبوبیت و موفقیت مایکروسافت سر به فلک کشیده بود و این کمپانی نرم‌افزاری تقریبا هیچ رقیبی را جلوی راه خود نمی‌دید؛ اما در ژاپن اتفاقاتی در حال رخ دادن بود که عواقب آن بدجوری برای مایکروسافت گران تمام می‌شد.

      کمپانی سونی که ید طولایی در عرصه تولید لوازم صوتی و تصویری با تکنولوژی روز داشت در سال ۱۹۹۴ اولین کنسول پلی استیشن خود را روانه بازار کرد و خیلی سریع به شهرت بالایی در صنعت بازی رسید. در تمام دنیا صحبت از کنسول هوشمند سونی بود و این کنسول توانست به فروش بیش از ۱۱۰ میلیون دستگاه در سراسر دنیا برسد. در سال ۱۹۹۹ کمپانی سونی از پلی استیشن ۲ رونمایی کرد و در مراسم معارفه آن، صحبت از نسل جدید رایانه‌های شخصی هم به میان آورد.

      پلی استیشن ۲ در آن زمان به‌حدی سخت‌افزار قوی‌ای داشت که اغلب مردم جامعه آن را در حد یک رایانه تمام و کمال قبول داشتند؛ که این عقیده زنگ خطری بود برای مایکروسافت.

      شروع تاریخچه ایکس باکس؛ مایکروسافت وارد می‌شود! شروع یک پروژه پر سر و صدا

      مایکروسافت صرفا یک کمپانی تولید نرم‌افزار بود و هنوز راه درازی برای ورود به عرصه تولید سخت‌افزارهای روز داشت. هیچ‌کدام از اعضای تیم ایکس باکس هیچ اطلاعی از نحوه تولید کنسول بازی نداشتند؛ به همین خاطر به سراغ کمک از دیگر کمپانی‌ها رفتند. در این میان تنها رقیبی که حاضر بود به آنها کمک کند، سگا بود! آن‌ هم چون قبلا با یکدیگر تعامل کرده بودند و سیستم عامل ویندوز سی‌ای Windows CE را روی کنسول سگا دریم‌کست SEGA Dreamcast قرار داده بودند.

      تاریخچه ایکس باکس

      پروژه تولید و ساخت کنسول بازی از سال ۱۹۹۸ در کمپانی مایکروسافت توسط تیم چهار نفره متشکل از کوین بیچوس، شیمس بلکلی، اوتو برک و تد هیس استارت خورد. این تیم با همین استدلال که سونی دارد مفهوم رایانه‌های شخصی را تغییر می‌دهد بیل گیتس را مجاب کردند که اگر دست نجمبانند، دیگر در هر خانه‌ای یک رایانه شخصی مجهز به ویندوز نخواهیم داشت؛ بلکه در هر خانه‌ای یک پلی استیشن حکم‌فرمایی خواهد کرد. از سوی دیگر، بیل گیتس از ایده آنلاین شدن بازی‌ها هم که توسط این تیم به او پیشنهاد شده بود، استقبال کرد.

      البته تیم مدیریتی و بازرگانی مایکروسافت به رهبری تد کومرت در ابتدا با این ایده مخالفت کردند چون یک تیم دیگر از همین کمپانی مایکروسافت در حال توسعه ویندوز سی‌ای برای کنسول‌های سگا در آن زمان بودند و از نظر این مدیر، مانور دادن بر روی ساخت کنسول بازی از سوی کمپانی مایکروسافت کار بی‌فایده‌ای به‌نظر می‌آمد. ولی اعضای این تیم بالاخره توانستند به او بفهمانند که قضیه فقط بازی کردن نیست، بلکه مایکروسافت رقیبی برای رایانه‌های شخصی پیدا کرده که رقیب سرسختی هم هست.

      از طرف دیگر، فرایند تهیه و تولید سخت‌افزارهای ریز از جمله سی‌پی‌یو و کارت گرافیک و رم و… و قرار دادن آنها در یک جعبه، برای مایکروسافت گران تمام می‌شد؛ به همین دلیل اعضای تیم ایکس باکس این بار کار سختی برای متقاعد کردن بیل گیتس و کومرت داشتند. در تاریخچه ایکس باکس نوشته شده که این تیم در طی یک جلسه طولانی و سخت بالاخره توانستند به بیل گیتس بفهمانند که سود حاصل از فروش خود کنسول مهم نیست،‌ بلکه سود اصلی را باید از طریق فروش بازی‌های‌شان به‌دست بیاورند. کاری که باقی رقبای‌ مایکروسافت هم انجام می‌دادنند.

      بیل گیتس چشم خود را بر روی ضرر حاصل از تولید سخت‌افزار بست، و به این فکر کرد که اگر پا پس بکشد و رقابت نکند ممکن است به‌کلی بازار را از دست بدهد. به همین خاطر با پیشنهاد تولید کنسول بازی موافقت کرد و از تیم خود خواست که بهترین کیفیت را ارائه بدهند و به آنها گفت که با تمام توان از آنها پشتیبانی خواهد کرد.

      تاریخچه ایکس باکس از همین‌ جا استارت خورد!

      پروژه ایکس باکس در ابتدا با نام DirectX Box استارت خورد. این اسم از ترکیب نام نرم‌افزار راه‌انداز بازی‌های تحت ویندوز یعنی DirectX و این ایده که کنسول بازی مایکروسافت در واقع یک رایانه جعبه‌ای یا باکس است، گرفته شده بود. در ادامه به خاطر سخت بودن تلفظ آن، نامش را به Xbox کوتاه کردند.

      تاریخچه ایکس باکس

      این تیم کار خود را با ساخت کنسولی که توسط ویندوز ۲۰۰۰ پشتیبانی می‌شد شروع کردند؛ چون کار دولوپرهای نرم‌افزار و بازی را که با برنامه‌های تحت ویندوز آشنا بودند، راحت‌ می‌کرد. این دولوپرها بازی‌های تحت ویندوزی هم‌چون Age of Empires را طراحی و تولید کرده بودند و به‌طرز قابل توجهی موفق هم بودند؛ حالا نوبت آن رسیده بود که این تیم عاشق بازی، بتواند کنسول خاص خود را هم به مرحله طراحی و تولید برساند.

      در تاریخچه ایکس باکس، در نهایت در سال ۲۰۰۰ میلادی و در جریان مراسم Game Developers بیل گیتس به بالای سن آمد و از پتانسیل بالای تاریخچه ایکس باکس برای بازی آنلاین و حافظه داخلی برای ذخیر رسانه و بازی، رونمایی کرد. او توانست توجه همه را به خود جلب کند. البته ایکس باکسی که گیتس به مردم معرفی کرد یک جعبه فلزی بزرگ و بسیار برّاق بود که مادربورد و سی‌دی رام را در آن به صورت ضربدری قرار داده بودند.

      تاریخچه ایکس باکس

      در تاریخچه ایکس باکس، اکثر مردم آمریکا در آن زمان نمی‌دانستند با چه دستگاهی روبه‌رو هستند و خیال می‌کردند تمام آن زرق و برق‌ها چیزی جز یک رایانه شخصی داخل یک جعبه نیست. اما مایکروسافت بر روی ایده خودش پافشاری کرد و بودجه‌ قابل توجهی را برای تبلیغ و شناختن آن به مردم در نظر گرفت و تاریخچه ایکس باکس را این‌گونه رقم زد. کمپانی مایکروسافت چند ماه پس از این کنفرانس با کمپانی Electronic Entertainment Expo همکاری کرد و همان‌جا بود که دولوپرهای ایکس باکس با استدیوی بازی Bungie Studios آشنا شدند و شروع به ساخت بازی‌های تیراندازی مثل هیلو Halo: Combat Evolved کردند.

      تاریخچه ایکس باکس؛ استودیو بانجی و بازی‌ای که ایکس باکس را بر سر زبان‌ها انداخت!

      استودیوی بانجی اصرار داشت که بازی هیلو با بهره‌گیری از قابلیت‌های کنسول جدید مایکروسافت، تبدیل به یک بازی تیراندازی اول شخص بشود. این تصمیم، حرکت تاریخی‌ای بود چون تاریخچه ایکس باکس چند وقت پس از آن، استدیو Bungie را با قیمت ۳۰ میلیون دلار خریداری کرد و اسم خود را دوباره در دنیای کنسول‌ها و بازی‌ها بر سر زبان‌ها انداخت.

      تقریبا یک سال بعد، بیل گیتس در جریان همایش Consumer Electronics در سال ۲۰۰۱ در کنار دوین جانسون Dwayne Johnson یا همان راک معروف، از طراحی پایانی ایکس باکس خود در لاس وگاس پرده برداشت و تاریخ انتشار دقیقش را هم رسما اعلام کرد.

      تاریخچه ایکس باکس

      شروع شکوهمندانه تاریخچه ایکس باکس

      انتشار رسمی اولین ایکس باکس در ۱۴ نوامبر سال ۲۰۰۱ رقم خورد و بیل گیتس به‌خوبی توانست مردم را قانع کند که ظاهر و باطن سیستم ایکس باکس پر است از ویژگی‌های خاص؛ آن‌هم تنها با قیمت ۲۹۹ دلار! تمام این موارد باعث شد که تنها در عرض سه هفته، ۱ میلیون دستگاه ایکس باکس در سراسر دنیا به فروش برسد.

      همانطور که در بالا در تاریخچه ایکس باکس اشاره کردیم یکی از اصلی‌ ترین عوامل موفقیت اولین کنسول در تاریخچه ایکس باکس، محبوبیت‌ بازی پرچم‌دار هیلو بود. این بازی هم منحصرا مخصوص ایکس باکس ساخته شده بود و هم یکی از اولین بازی‌های اول شخص در ژانر تیراندازی بود که تمام مردم آن زمان را شگفت‌زده کرده بود. به‌قدری که این بازی در چند ماه ابتدایی انتشار خود بیش از یک میلیون نسخه فروش داشت که در آن زمان واقعا عدد درشتی بود.

      Halo Combat Evolved XBox version

      تاریخچه ایکس باکس! دشواری‌ های اولیه

      تاریخچه ایکس باکس، ایکس باکس خیلی زود و در ۲۲ فوریه سال ۲۰۰۲ در کشور ژاپن و کشورهای اروپایی هم عرضه شد ولی به اندازه آمریکا از آن استقبال نشد. در هفته ابتدایی انتشار ایکس باکس در ژاپن تنها ۱۲۳ هزار دستگاه فروخته شد که این نشان می‌داد مایکروسافت باید از قدرت بالای پلی استیشن و تازه‌وارد بودن خود در دنیای بازی‌ها بترسد.

      در حالی‌که در تاریخچه ایکس باکس فروش خوبی در آمریکا داشت، عرضه جهانی آن ثابت کرد که مایکروسافت هنوز راه زیادی برای برطرف ساختن انتظارات دارد. از طرفی هزینه بالای تولید ایکس باکس هم مزید بر علت شده بود و مدیران مایکروسافت باید یک کاری می‌کردند.

      در ۱۸ آپریل ۲۰۰۲ مایکروسافت در اقدامی غافلگیرانه قیمت کنسول ایکس باکس را از ۲۹۹ دلار به ۱۹۹ دلار کاهش داد. این کاهش چشم‌گیر در قیمت تقریبا هیچ سودی را برای مایکروسافت باقی نمی‌گذاشت، ولی باعث شد که مشتریان بیش‌تری برای خود جمع کند. این کاهش قیمت هم‌چنین باعث شد تا ایکس باکس بتواند گوی سبقت را در فروش کنسول بازی از نینتندو گیم‌کیوب Nintendo GameCube برباید و در میدان جنگ کنسول‌ها، خودی نشان دهد.

      تجربه بازی آنلاین، یکی از برگ‌ های اصلی تاریخچه ایکس باکس

      بدون شک مهم‌ترین عاملی که باعث معروفیت و رشد در تاریخچه ایکس باکس در عرصه صنعت بازی‌های ویدئویی شد، معرفی ایکس باکس لایو Xbox Live در اولین سالگرد تولد ایکس باکس بود.

      آن شبکه آنلاین بازی‌هایی که مایکروسافت مدت‌ها بود داشت در مورد آن صحبت می‌کرد بالاخر در آگوست سال ۲۰۰۲ وارد مرحله بتا شد. سیستم اصلی آن نیز در نوامبر همان سال در قالب جعبه اولیه ایکس باکس لایو یا Xbox Live Starter Kit برای مردم عرضه شد.

      تاریخچه ایکس باکس

      آنهایی که برای اولین از این سیستم استفاده کردند جز اولین آدم‌هایی بودند که تجربه بازی‌های مولتی‌پلیر و آنلاین را به‌دست آورده بودند. بازی‌دوستان در آن زمان برای اولین بار توانسته بودند از طریق ایکس باکس لایو با دوستان (و افراد غریبه دیگر) از راه دور بازی کنند و هم‌چنین این امکان را داشتند که محتواهای جدید را دانلود کنند و تعاملات مولتی‌پلیر را یک پله بالاتر ببرند.

      ایکس باکس لایو در همان هفته ابتدایی عرضه خود بیش از ۱۵۰ هزار مشترک دست و پا کرد که این موفقیت قابل توجهی برای مایکروسافت به‌شمار می‌رفت.

      تاریخچه ایکس باکس و مشکلات تازه برای مایکروسافت

      با وجود بالا رفتن تعداد طرفداران Xbox توسط ایکس باکس لایو اما فروش کنسول ایکس باکس هم‌چنان با مشکلات ریز و درشتی روبه‌رو بود. در فوریه سال ۲۰۰۳ مایکروسافت برنامه‌ریزی برای ساخت نسل بعدی ایکس باکس با اسم رمز «زنون» آغاز کرد.

      کمپانی معروف Electronic Arts قصد داشت تا از بالا بودن طرفداران ایکس باکس لایو استفاده کند و در سال ۲۰۰۳ با انتشار انحصاری بازی فوتبال Madden برای ایکس باکس به سود قابل توجهی برسد؛ اما همکاری این دو کمپانی تنها یک سال بعد منقضی شد. از همه بدتر این بود که کمپانی مایکروسافت هم‌چنان بابت تولید و فروش کنسول‌های ایکس باکس در تاریخچه ایکس باکس خود داشت ضرر می‌داد و تکنولوژی‌ای که قرار بود فروش ایکس باکس را افزایش دهد، تبدیل به بدترین محدودیتش شده بود.

      با این وجود اما مایکروسافت به حرکتش ادامه داد و با اضافه کردن ویژگی‌های جدید و انتشار ایکس باکس لایو آرکید Xbox Live Arcade در نوامبر سال ۲۰۰۴ هدف دیگر یعنی ارائه یک مدیاهاب آن‌لاین چندمنظوره را دنبال کند.

      تاریخچه ایکس باکس

      ادامه بده رفیق!

      هنوز ایکس باکس لایو آرکید وارد تاریخچه ایکس باکس نشده بود که انتشار بازی هیلو ۲ کاری کرد کارستان. این بازی توانست به شایعات حول سقوط در تاریخچه ایکس باکس پایان بدهد. بازی هیلو ۲ در ۲۴ ساعت ابتدایی عرضه خود بیش از ۲.۵ میلیون نسخه را فروخت و در کل ۱۲۵ میلیون نسخه فروش داشت. در آن زمان هیچ محصول سرگرم‌کننده‌ای (چه بازی، چه فیلم و چه آلبوم موسیقی) به این رقم فروش نرسیده بود.

      درست است که موفقیت هیلو مرحمی بود بر درد فروش کم ایکس باکس، ولی مایکروسافت همچنان داشت بابت تولید ایکس باکس ضرر می‌داد.

      تاریخچه ایکس باکس! ظهور نسل بعدی ایکس باکس برای جبران

      در می سال ۲۰۰۵ مایکرسافت از نسل بعدی کنسول بازی خود در تاریخچه ایکس باکس یعنی ایکس باکس ۳۶۰ Xbox 360 پرده برداشت. مایکروسافت در نوامبر همان سال، به این امید سریع‌تر از باقی رقبا (یک سال زودتر از پلی استیشن ۳ و نینتندو وی) ایکس باکس ۳۶۰ را عرضه کرد که بتواند بازار کنسول‌ها را در دست خود بگیرد؛ که البته همه‌چیز باب میل بیل گیتس و رفقایش پیش نرفت.

      تاریخچه ایکس باکس

      کمی بعدتر در تاریخچه ایکس باکس، تولید ایکس باکس با فروش نهایی تقریبا ۲۴ میلیون دستگاه رسما متوقف شد. مایکروسافت توقع داشت بیش از ۵۰ میلیون دستگاه ایکس باکس ۳۶۰ در سراسر دنیا بفروشد که حتی نتوانست به نصف این رقم برسد.

      درست است که رقیب اصلی او یعنی پلی استیشن ۲ بیش از ۱۵۳ میلیون دستگاه به‌فروش رسانده بود اما ایکس باکس توانسته بود دیگر رقیب‌های خود از جمله نینتندو گیم‌کیوب (که ۲۱ میلیون دستگاه فروش داشت) و سگا دریم‌کست (که تنها ۱۰.۶ میلیون دستگاه فروش داشت) را از پیش رو بردارد.

      در آن بخش از تاریخچه ایکس باکس آخرین بازی‌ای که برای این کنسول در آمریکای شمالی تهیه شد، Madden 09 بود که در آگوست سال ۲۰۰۸ به بازار آمد. این بازی البته در مارچ ۲۰۰۹ پشتیبانی خود از ایکس باکس را متوقف کرد. آخرین نمک نیز در ۱۴ آپریل سال ۲۰۱۰ بر زخم مایکروسافت پاشیده شد، چون دسترسی تاریخچه ایکس باکس لایو هم از ایکس باکس اصلی قطع شده بود.

      تاریخچه ایکس باکس! فروش بیشتر، مشکلات بیشتر

      ایکس باکس ۳۶۰ پس از عرضه جهانی خود در ۲۲ نوامبر ۲۰۰۵ توانست بازار کنسول‌ها را در دست بگیرد؛ البته به‌جز بازار کشور ژاپن. مخاطبان بازی‌های ویدئویی در این کشور هنوز اعتماد کافی به ایکس باکس نداشتند. در کل، در عرض یک ماه پس از انتشار جهانی بیش از ۱.۵ میلیون دستگاه ایکس باکس ۳۶۰ به سراسر دنیا صادر شد و این کنسول را پادشاه کنسول‌های آن دوران کرد. اما هنوز یک مشکل خیلی اساسی در کار بود.

      هنوز چیزی از عرضه ایکس باکس ۳۶۰ به بازار نگذشته بود که عبارت «حلقه قرمزرنگ مرگ» در بازار پیچید و لرزه بر اندام گیمرهای ایکس باکس انداخت. در کنار مشکلات ریز و درشت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری این کنسول، یکی از ترسناک‌ترین‌شان (که کلا سیستم کنسول را از کار می‌انداخت) همین بود. دست و پنجه نرم کردن با این مشکل یکی از سخت‌ترین دوران در تاریخچه ایکس باکس به‌شمار می‌رفت. صاحبان ایکس باکس پس از مدتی با یک چراغ قرمز رنگ دور دکمه پاور کنسول خود مواجه می‌شدند و دیگر نمی‌توانستند هیچ استفاده‌ای از کنسول خود بکنند.

      تاریخچه ایکس باکس

      این مشکل فراگیر، مایکروسافت را وادار کرد که دستگاه‌های بی‌شماری را تعمیر و تعویض کند و نهایتا مجبور شد مدت گارانتی کنسول‌های خود را نیز افزایش دهد. البته با وجود این مشکلات، ایکس باکس ۳۶۰ توانست فروش خوبی داشته باشد و در ژانویه سال ۲۰۱۰ بیش از ۳۹ میلیون از این کنسول راه خود را به خانه مردم بازی‌دوست باز کرده بود.

      اسباب‌ بازی جدید با قیافه جدید

      در جریان همایش E3 در ماه ژوئن سال ۲۰۰۹ از ابزار جانبی نظاره‌گر و کنترل‌کننده صدا ایکس باکس ۳۶۰ که بعدها به شکل کینکت Kinect درآمد، رونمایی شد. اسم پروژه آن در ابتدا Project Natal بود و انتظار می‌رفت که این دستگاه در شیوه تعامل صاحبان ۳۶۰ با کنسول و رسانه‌های مرتبط با آن تحول ایجاد کند. کینکت در نهایت در نوامبر همان سال وارد بازار شد.

      در تاریخچه ایکس باکس یک سال پس از معرفی کینکت، مایکروسافت اعلام کرد که قرار است طراحی ایکس باکس ۳۶۰ را به‌شکل اساسی تغییر بدهد و بدنه نازک‌تر، سخت‌افزار داخلی قوی‌تر، پورت‌های یواس‌بی بیش‌تر و گیرنده وای‌فای به آن اضافه شود. این بود که ایکس باکس ۳۶۰ اس Xbox 360 S در ژوئن سال ۲۰۱۰ راه خود را به بازار کنسول‌ها و تاریخچه ایکس باکس باز کرد.

      تاریخچه ایکس باکس

      تاریخچه ایکس باکس؛ همه‌ چیز بالاخره تکراری می‌شود!

      با وجود فاصله چهارساله‌ای که بین انتشار اولین ایکس باکس و ایکس باکس ۳۶۰ وجود داشت، جای غافلگیری نبود که پس از گذشت ۶ سال (سال ۲۰۱۱) شایعاتی مبنی بر آن‌که ۳۶۰ قرار است از رده خارج شود و مایکروسافت دارد بر روی کنسول بعدی‌اش تمرکز می‌کند، بر سر زبان‌ها بیافتد.

      در تاریخچه ایکس باکس اولین مجموعه گزارشات از لینکدین بیرون آمد. چندین طراح و دولوپر مایکروسافت در اکانت لینکدین خود توضیحات جامعی از یک پروژه جدید و مرموز منتشر کردند. از آن به بعد دیگر نمی‌شد جلوی شایعات زنجیره‌وار در فضای اینترنت را گرفت؛ آن‌هم خیلی پیش از آن‌که این کنسول اسم پرژوه‌ای خود یعنی Xbox 720 را به دست بیاورد.

      حتی با وجود شایعات ظهور نسل بعدی، فروش کنسول ۳۶۰ هم‌چنان ادامه‌دار بود  و با قدرت فراوان در صنعت کنسول‌های بازی به حرکت خود ادامه می‌داد. به‌حدی که در سپتامبر سال ۲۰۱۲ این کمپانی اعلام کرد که از فروش ۷۰ میلیون دستگاه هم عبور کردند، و سه ماه بعد در ماه دسامبر این رقم به ۷۵ میلیون دستگاه هم رسید؛ رقمی که در تاریخچه ایکس باکس بی‌سابقه بود.

      درست است که در تاریخچه ایکس باکس،  فروش ایکس باکس ۳۶۰ از ۱۰۰ میلیون دستگاه فروش‌رفته‌ی نینتندو وی عقب‌تر بود، ولی توانسته بود ۵ میلیون دستگاه بیش‌تر از پلی استیشن ۳ فروش داشته باشد. این خبر یک ماه بعد به ظهور ایکس باکس موزیک Xbox Music و ایکس باکس ویدئو Xbox Video هم مزین شد. این سرویس رسانه‌ای جدید کمپانی مایکروسافت نه‌تنها جایگزین سرویس قدیمی‌تر ایکس باکس شد، بلکه یک ظاهر جذاب و شیک را در بین تمام دستگاه‌های تحت ویندوز به‌وجود آورده بود.

      تاریخچه ایکس باکس! بیایید دوباره از اول شروع کنیم

      در ماه می سال ۲۰۱۳ مایکروسافت بالاخره اعلام کرد که کنسول بعدی ایکس باکس در راه است. کنسولی که آن‌چنان به مزاق بازی‌دوستان خوش نیامد. رئیس ایکس باکس، دان ماتریک، نسل بعدی کنسول ایکس باکس یعنی Xbox One را در کنار نسخه بهبودیافته کینکت به مردم معرفی کرد.

      این کنسول در ظاهر نشان داده بود که توان رقابت با پلی استیشن ۴ (که کمی زودتر به بازار آمده بود) را دارد. ولی شایعات در مورد این‌که ایکس باکس وان نیاز به اتصال مستمر آن‌لاین دارد و مایکروسافت فروش بازی‌های دست دوم را محدود کرده، باعث شد تا اخبار خود کنسول هم زیر سایه انتقاد قرار بگیرد.

      تاریخچه ایکس باکس

      حتی وقتی که مایکروسافت ایکس باکس وان را در مراسم E3 در همان ماه می رونمایی کرد، آشوب حاصل از اخبار آرام‌تر نشد. مثل روال همیشگی تاریخچه ایکس باکس، مایکروسافت کنسول خودش را پیش از سونی ارائه کرد و قیمت ۵۰۰ دلاری بر روی آن گذاشت. در جعبه‌های ایکس باکس وان یک دستگاه باندل کینکت هم قرار داده بودند.

      کمی پس از این مراسم، سونی نه‌تنها تأکید کرد که پلی استیشن ۴ هیچ نیازی به اتصال آن‌لاین ندارد و هیچ سخت‌گیری‌ای بابت بازی‌های دست دوم در نظر نگرفته، بلکه هم‌چنان اعلام کرد که قیمت پلی استیشن ۴ تنها ۴۰۰ دلار خواهد بود. این مشت محکمی بود بر حرف‌هایی که اعضای مایکروسافت در مراسم E3 زده بودند.

      کمی پس از مراسم E3 ماتریک اعلام کرد که سیاست‌های مایکروسافت در مورد اتصال آن‌لاین و بازی‌های دست دوم تغییر خواهد کرد؛ البته نگفت که دقیقا مثل ۳۶۰ خواهد بود. یک کم بعد، ماتریک از مایکروسافت کناره‌گیری کرد و پس از کش و قوس‌های فراوان فیل اسپنسر جای او را گرفت؛ مقامی که هنوز هم در دست خود او است.

      تاریخچه ایکس باکس؛ غریبه‌ ای مطرود در بین کنسول‌ ها

      برخلاف تغییرات مبنی بر ویژگی‌های بالا و سخت‌افزار قدرت‌مند، ایکس باکس وان همچنان مشکل فروش داشت. بازی‌های انحصاری ایکس باکس در مقایسه با بازی‌های انحصاری پلی استیشن نیز کم‌تر و کم‌تر می‌شدند؛ چون تیم اصلی توسعه مایکروسافت توان رقابت با مجموعه عظیم استدیوهای سونی را نداشت و بسیاری از بازی‌های خوب ایکس باکس وان هم قبلا بر روی پی‌سی آمده بودند.

      به هر حال، رتبه دوم هم برای مایکروسافت چندان بد نبود. این کمپانی تقریبا تمام بازی‌های تیم اصلی خودش را بر روی تمام پلتفرم‌های مربوط به خودش، به یک‌دیگر وصل کرد. یعنی هر کسی می‌توانست با پی‌سی و ایکس باکس وان خود با دیگری بازی کند و حتی بازی خودش را بین این دو پلتفرم سوئیچ کند.

      همچنین Xbox Game Pass نیز توسط مایکروسافت معرفی شد که تحول جالبی در تاریخچه ایکس باکس به‌وجود آورد. برنامه‌ای که به مشترکان خود دست‌رسی نامحدود به بازی‌های قدیمی‌تر ایکس باکس را می‌داد و بازی‌های روز را در همان روز انتشار به دست‌شان می‌رساند.

      xbox game pass logo 10

      این تحولات هم‌چنین کمک کرد تا سخت‌افزار ایکس باکس وان به اندازه پلی استیشن کارایی پیدا کند. نسخه به‌روز شده ایکس باکس وان یعنی Xbox One S نیز از سیستم قابل توجهی برخوردار بود. این کنسول هم پشتیبانی اچ‌دی‌آر HDR داشت و هم یک پخش‌کننده بلوری فورکی؛ نسخه بهتر ایکس باکس یعنی Xbox One X هم در آن زمان قوی‌ترین کنسول بازی موجود در بازار تلقی می‌شد. این کنسول از قابلیت اجرای فورکی بازی‌ها برخوردار بود که هنوز هیچ کنسولی در آن زمان این ویژگی را نداشت.

      تاریخچه ایکس باکس! آینده‌ای روشن برای کنسول‌ها

      برخلاف مشکلات فراوان در فرایند فروش ایکس باکس وان، طرفداران این کنسول هنوز هم به آینده ایکس باکس امید داشتند. فیل اسپنسر در مراسم E3 در سال ۲۰۱۸ تأیید کرد که چند تیم دارند بر روی ساخت نسل بعدی سیستم ایکس باکس کار می‌کنند؛ ولی برخلاف روال گذشته، فقط یک کنسول بیرون نمی‌آید، بلکه دوتا می‌آید.

      XSX XSS Design HERO

      از کنسول ایکس باکس سری ایکس Xbox Series X که با نام توسعه‌ای اسکارلت شروع به کار کرده بود، در جریان مراسم The Game Awards در سال ۲۰۱۹ رونمایی شد. این کنسول از لحاظ سخت‌افزاری شدیدا ارتقا یافته بود و در آن زمان قوی‌ترین کنسول جهان شناخته می‌شد. قدرت‌مندترین کنسول در تاریخچه ایکس باکس به‌قدری مجهز بود که برخی حتی اذعان می‌کردند که ممکن است از پلی استیشن ۵ هم بهتر باشد؛ که البته سونی خلاف این ادعا را ثابت کرد.

      ایکس باکس سری ایکس طراحی ضخیم‌تری نسبت به ایکس باکس وان اس و وان ایکس دارد و به‌شکل یک ساختمان بلند رایانه‌ای دیده می‌شود. البته می‌توان آن را به صورت افقی هم آن را بر روی میز قرار داد. در پوسته این کنسول آن‌قدر دریچه به‌کار رفته تا بتواند خنک بماند.

      تاریخچه ایکس باکس

      این کنسول کنترلر جدیدی هم دارد که خیلی شبیه به دسته کنسول نسل گذشته خود است؛ با این تفاوت که یک دکمه share هم برای به‌اشتراک‌گذاری تصاویر و ویدئوهای اسکرین‌شاتی به دیگران نیز بر روی آن تعبیه شده است. دسته‌های ایکس باکس هم‌چنان از باتری قابل شارژ برخوردار نیستند، اما دسته الیت آن Xbox Elite controller یک دسته تمام عیار و کامل‌تری است که با کابل یو‌اس‌بی تایپ سی شارژ می‌شود.

      درست است که ایکس باکس سری ایکس ظاهری بزرگ دارد ولی در عوض، ایکس باکس سری اس کاملا دیجیتال که هم‌زمان با همین کنسول رونمایی شد کوچک‌ترین کنسول ساخت مایکروسافت لقب گرفته است.

      تاریخچه ایکس باکس! ایکس باکس سریز و آغاز یک عصر جدید

      همان‌طور که گفتیم مایکروسافت در جریان مراسم E3 از نسل جدید کنسول‌های خود صحبت کرد. منابع رسمی در ابتدا نام خالی ایکس باکس را برای این کنسول اعلام کرده بودند؛ ولی مایکروسافت اسم ایکس باکس سریز ایکس را رسما بر روی کنسول جدید خود گذاشت. هم‌چنین گزارشاتی مبنی بر آن‌که یک کنسول خیلی ضعیف‌تر و ارزان‌تر هم از مایکروسافت به بازار خواهد آمد، به بیرون درز کرده بود که این شایعات هم با رونمایی از ایکس باکس سری اس برطرف شد.

      مایکروسافت در آن زمان اعلام کرد که بازی‌دوستان می‌توانند به یک سرویس کلاد بازی دست‌رسی پیدا کنند. مایکروسافت نهایتا این سرویس کلاد را در کنار اشتراک دائمی ایکس باکس گیم پس Xbox Game Pass از سپتامبر سال ۲۰۲۰ راه‌اندازی کرد.

      مایکروسافت سرویس کلاد بازی Stadia را که محبوب بازی‌دوستان بود به چشم رقیب سرسختی می‌دید به همین خاطر سعی کرد که هرچه زودتر سرویس xCloud خود را به‌روز کند و ویژگی‌های بیش‌تری به گیم پس خود بیافزاید تا از غافله عقب نماند. تاریخچه ایکس باکس پر است از این کش و قوس‌ها.

      71JBPkTajnL. AC UF8941000 QL80

      ساتیا نادلا، مدیر ایکس‌کلاد اذعان کرده که این سرویس به‌مانند نتفلیکس برای بازی‌ها است. در حال حاضر تنها با خرید اشتراک و بدون داشتن کنسول می‌توانیم با ایکس کلاد به صدها بازی رسمی دست‌رسی داشته باشیم.

      این ایده که تمام بازی‌های جهان را بتوان از طریق کلاد بازی کرد و دیگر نیازی به پی‌سی و کنسول نداشته باشیم بسیار عالی و هیجان‌انگیز ایت ولی به‌نظر می‌رسد که هنوز راه زیادی برای رسیدن به این مرحله باقی مانده باشد. اگرچه مایکروسافت از همین الآن هم در حال خرج کردن خلاقیت و نوآوری است تا ویژگی‌های جالبی را برای مشتریان خود به ارمغان بیاورد؛ چه اهل کنسول باشند چه علاقه‌مند به استریم.

      در کل، هر کمپانی‌ای که بخواهد به بقای خود در بازار ادامه بدهد باید خودش را با ذائقه مشتریان وفق بدهد. در دنیای امروز، کمپانی‌ها به‌صورت ممتد در حال توسعه و تغییر محصولات و خدمات خود هستند. مایکروسافت هم به‌مانند باقی کمپانی‌های بزرگ قصد ندارد مشتری‌های وفادار خود را از دست بدهد.

      تاریخچه ایکس باکس

      آن‌ها می‌دانند که دیگر نمی‌توانند از تقاضای مشتریان خود چشم‌پوشی کنند؛ به‌خوبی می‌دانند که باید تولیدات خود را به‌روز کنند و سیستم‌های مختلفی را ارائه دهند تا مشتریان بر حسب علاقه خود، خودشان انتخاب کنند که به چه شیوه‌ای بازی کنند.

      این انعطاف‌پذیری مایکروسافت و استمرار در نگاه‌داری مشتریانش این نوید را می‌دهد که ایکس باکس بتواند خودش را به قله موفقیت در زمیه کنسول‌های بازی برساند.

      کلام پایانی تاریخچه ایکس باکس

      در سال‌های آخر قرن بیستم هیچکسی انتظار نداشت که یک کمپانی نرم‌افزاری دست به تولید کنسول بازی بزند. با مرور تاریخچه ایکس باکس متوجه می‌شویم که مایکروسافت در آن دوران هیچ راهی جز رقابت با سونی و نینتندو نداشت چون در غیر این صورت، بازار تکنولوژی را از دست می‌داد.

      تاریخچه ایکس باکس

      مایکروسافت با تیم جاه‌طلب خود که تجربه ساخت بازی ویدئو هم داشتند رفته‌رفته در تاریخچه ایکس باکس توانست کنسول ایکس باکس خودش را طراحی و تولید کند. مایکروسافت بارها با شکست مواجه شد و خیلی‌ها باور داشتند که این کمپانی توان رقابت با غول سونی را ندارد. ولی بیل گیتس و همکارانش هر بار خلاف این عقیده را ثابت کردند و روز‌به‌روز اشتباهات خودشان را اصلاح کردند و با قدرت بیش‌تری به راه خود ادامه دادند.

      خود شما چه نظری در مورد تاریخچه ایکس باکس دارید؟ آیا می‌دانستید این ایکس باکس قدرتمند و شناخته‌ شده امروز چطور توانسته بود مسیر پر پیچ و خم خود را در عرصه بازی‌های ویدئویی طی کند؟

        کنسول بازی Xbox series S

        17,480,000 تومان

            Xbox Series S + دسته اضافه

            21,020,000 تومان

            پیشنهادات نخل مارکت

              محصولات مرتبط

                دیدگاهتان را بنویسید

                نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *