پیشنهاد سردبیر, مجله بازی, مقالات

تاریخچه بازی های بتمن در قرن 21

بازی های بتمن

تاریخچه بازی‌های بتمن

«بازی های بتمن» یکی از محبوب‌ترین شخصیت‌های ابرقهرمانی دنیای DC است که در دهه‌های گذشته با کامیک‌ها، کارتون‌ها، فیلم‌ها و بازی‌های مختلف، توانسته است به عضوی جدانشدنی از صنعت سرگرمی‌ و آثار دیجیتالی تبدیل شود.

چه از طرفداران بازی های بتمن بوده باشید و چه علاقه‌ای به ابرقهرمانان نداشته باشید، احتمالا با سری بازی های بتمن آشنایی دارید و حداقل یک یا دو مورد از بازی‌هایی که پیرامون این شخصیت ساخته‌ شده است را تجربه کرده‌اید.

اما شاید کنجکاو باشید که بدانید تا به الان چه بازی‌هایی با اقتباس از داستان‌ها و کامیک‌های بتمن ساخته شده است. در این مقاله قصد داریم نگاهی بیندازیم بر تاریخچه بازی های بتمن در قرن ۲۱ ؛ به طور دقیق‌تر تمامی بازی‌های مهمی که پس از سال ۲۰۰۰ عرضه شده است را در این مقاله ذکر خواهیم کرد. با ما همراه باشید!

Batman-Chaos-In-Gotham
Batman: Chaos In Gotham

سال عرضه: ۲۰۰۱

پلتفرم: Game Boy

Batman: Chaos In Gotham از سری بازی های بتمن یک بازی اکشن بسیار ساده بود که توسط استودیو Digital Eclipse Software توسعه پیدا کرد و توسط کمپانی Ubisoft در تاریخ ۱۶ آوریل سال ۲۰۰۱ برای پلتفرم‌های Game Boy و Game Boy Color منتشر شد. این بازی بر اساس The New Batman Adventures ساخته شد و پیرامون مبارزه‌ی بتمن با تبهکارانی که از Arkham Asylum گریخته بودند جریان داشت.

Batman-Gotham-City-Racer
Batman: Gotham City Racer

سال عرضه: ۲۰۰۱

پلتفرم: PlayStation

برخلاف دیگر بازی های بتمن که غالبا بازی‌هایی سوم شخص و اکشن بودند، Batman: Gotham City Racer کاملا پیرامون بتموبیل جریان داشت. این بازی نیز با اقتباس از انیمیشن تلویزیونی The New Batman Adventures ساخته شد و شامل کات‌سین‌هایی می‌شد که مستقیما از آن انیمیشن برداشته شده بودند. گیمپلی این بازی نیز بیشتر در تایم‌ترایل‌هایی خلاصه‌ می‌شد که در دنیای سندباکس Gotham پراکنده شده بودند. با اینحال Batman: Gotham City Racer به دلیل ضعف‌هایی در گیمپلی چندان مورد استقبال مخاطبین و ژورنالیست‌ها قرار نگرفت.

Batman-Vengeance
Batman Vengeance

سال عرضه: ۲۰۰۱

پلتفرم: PS2، GameCube، PC، Xbox

Vengeance از سری بازی های بتمن نیز همانند دو بازی قبلی از انیمیشن تلویزیونی The New Batman Adventures اقتباس شده و اولین بار در سال ۲۰۰۱ برای کنسول PS2 عرضه شد. در این بازی Beat ‘em Up اکشن سوم شخص، بتمن در مقابل تبهکارانی مثل مستر فریز و هارلی کویین قرار می‌گیرد. Batman Vengeance مکانیک‌های منحصربفرد خود را داشت؛ از جمله سناریوهای تعقیب و گریز با بتموبیل و قسمت‌هایی که زاویه دوربین از سوم شخص به اول شخص تغییر پیدا می‌کرد. اگرچه به دلیل منسوخ شدن مکانیک‌های گیمپلی، تجربه‌ی این بازی چندان خوشایند نیست، اما به لطف فعالیت‌های متنوعی که می‌توان در بخش داستانی انجام داد، احتمالا هنوز هم می‌تواند برای عده‌ای سرگرم‌کننده باشد.

Batman-Dark-Tomorrow
Batman: Dark Tomorrow

سال عرضه: ۲۰۰۳

پلتفرم: GameCube، Xbox

این بازی در ۱۸ مارس سال ۲۰۰۳ توسط استودیو HotGen توسعه داده شد و توسط کمپانی Kemco برای پلتفرم‌های GameCube و Xbox عرضه گردید. Batman: Dark Tomorrow قرار بود که یک بازی تاریک و واقع‌گرایانه باشد و با روایت مبارزات بتمن علیه «لیگ اساسین‌ها»، رویکرد جدیدی را به ارمغان بیاورد. اما متاسفانه این بازی پس از عرضه با نقدها و امتیازات بسیار ضعیفی مواجه شد و به یکی از بدترین بازی های بتمن و حتی سال 2003 تبدیل گردید. کنترل‌های عذاب‌اور، ماموریت‌های تکراری، دوربین افتضاح و مشکلات فنی فراوان از جمله مهم‌ترین انتقاداتی بود که به این بازی وارد شد.

Batman-Justice-Unbalanced
Batman: Justice Unbalanced

سال عرضه: ۲۰۰۳

پلتفرم: PC

Justice Unbalanced از سری بازی های بتمن که در ۲۲ سپتامبر سال ۲۰۰۳ انتشار یافت، یک عنوان پازل محور آموزشی بود که توسط شرکت The Learning Company توسعه داده شد. بازی Batman: Justice Unbalanced عمدتا شامل معماها و پازل‌هایی می‌شد که حول تحقیقات بتمن و رابین برای دستگیری پنگوئن و ریدلر جریان داشت. شایان ذکر است که کودکان و نونهالان مخاطبین اصلی این بازی بودند.

Batman-Rise-of-Sin-Tzu
Batman: Rise of Sin Tzu

سال عرضه: ۲۰۰۳

پلتفرم: PS2، Game Boy Advance، GameCube و Xbox

این بازی که در سبک Beat ‘em Up و اکشن سوم شخص طراحی شده بود، همانند برخی از بازی‌های اوایل دهه ۲۰۱۰ تلاش داشت تا از سری The New Batman Adventures الهام‌گیری کند. Batman: Rise of Sin Tzu داستان انتقامجویی بتمن را ادامه می‌داد و رویارویی او با شخصیت‌های شروری مثل اسکرکرو و بین را به تصویر می‌کشید. اگرچه چرخه‌ی گیمپلی این بازی نسبت به استانداردهای امروزی تکراری و خسته کننده است، اما زمین‌گیر کردن تبهکاران و شرورها و مبارزات تن‌ به تن با آن‌ها، هنوز هم می‌تواند برای عده‌ای لذت‌بخش باشد.

The-Batman
The Batman

سال عرضه: ۲۰۰۴

پلتفرم: Handheld TV Game

The Batman از سری بازی های بتمن دو بعدی ساده در سال ۲۰۰۴ توسط استودیو HotGens برای تلویزیون‌های بخصوصی ساخته شد که قابلیت پشتیبانی از کنترلرهای گیمینگ را داشتند (Plug and Play).  بازی The Batman که با اقتباس از انیمیشنی با همین اسم ساخته شد، شامل ۵ اپیزود مختلف می‌شد که هر کدام استایل و سیستم گیمپلی منحصربفرد خود را داشتند. از جمله مبارزات تن به تن، رانندگی، پلتفرمینگ و بخش‌های کاراگاهی.

Batman-Begins
Batman Begins

سال عرضه: ۲۰۰۵

پلتفرم: PS2، GameCube، Xbox

قبل از شروع دنیای سینمایی مارول، کریستوفر نولان توانسته بود با فیلم Batman Begins شخصیت بتمن را به محبوب‌ترین و مشهورترین ابرقهرمان در دنیا تبدیل کند. فیلم Batman Begins با بازی کریسیتن بیل در نقش شوالیه‌ی تاریکی، توانست داستانی اورجینال و منحصربفرد از شخصیت بتمن را روایت کند.

در همین سال استودیو Eurocom با همکاری EA بازی ویدیویی جدیدی با نام بازی های بتمن Batman Begins را با اقتباس از فیلم نولان عرضه کردند. این بازی اکشن ادونچر مبارزه‌ای که شامل عناصر مخفی‌کاری نیز می‌شد، نهایتا نقدهای متوسطی دریافت کرد و نتوانست آن طور که انتظار می‌رفت موفق ظاهر شود.

شایان به ذکر است که بازیگران اصلی فیلم Batman Begins در این بازی به عنوان صداپیشه حضور داشتند.

Lego-Batman-The-Videogame
Lego Batman: The Videogame

سال عرضه: ۲۰۰۸

پلتفرم: PS2، PC، PS3، PSP، Wii، Xbox 360

پس از عرضه‌ی Lego Indiana Jones و Lego Star Wars، بازی Lego Batman: The Videogame که توسط استودیو Traveller’s Tales توسعه پیدا کرد بود، توانست به یکی از بازی‌های پازل پلتفرمز عالی در سال ۲۰۰۸ تبدیل شود. این بازی به مخاطبان این امکان را می‌داد تا شخصیت‌های مختلفی را انتخاب کنند و بتوانند هم در نقش ابرقهرمانان و هم در نقش شرورها بازی کنند. علاوه بر این، بخش‌هایی هیجان‌انگیز مثل رانندگی با وسایل نقلیه نیز در این بازی وجود داشت و به یکی از بهترین بازی های بتمن تبدیل شود

Batman-Arkham-Asylum
Batman: Arkham Asylum

سال عرضه: ۲۰۰۹

پلتفرم: PC، PS3، Xbox 360

در سال ۲۰۰۹ استودیو بریتانیایی Rockstedy توانست با عرضه‌ی بازی فوق‌العاده‌ی Batman: Arkham Asylum و ارائه‌ی روایتی روان‌شناختی و اتمسفری تاریک، نقطه‌ی عطفی را در سری بازی های بتمن بوجود بیاورد. این بازی شامل سیستم مبارزاتی خشونت‌باری می‌شد که مبتنی بر کامبوها و ضدحمله‌های مختلف برای زمین‌گیر کردن دشمنان بود. بعدها در دنباله‌های این بازی و عناوینی مثل Middle Earth و Spider Man PS4 از این سیستم مبارزاتی الهام‌گیری شد. علاوه بر این، Batman: Arkham Asylum از صحنه‌های سینماتیک جذاب و مکانیک‌های گیمپلی خلاقانه‌ای مثل استفاده از ابزارها و گجت‌های متنوع کاراگاهی برای حل پازل‌ها و عبور از موانع نیز برخوردار بود.

Batman: Arkham City

سال عرضه: ۲۰۱۱

پلتفرم: PC، PS3، Xbox 360، Wii U

می‌توان با قطعیت گفت که Batman Arkham City بهترین نسخه در تاریخ سری بازی های بتمن و بلاشک یکی از بهترین بازی‌های تاریخ است. این بازی شاهکار که دنباله‌ای بر Batman: Arkham Asylum بود شامل دنیایی آزاد و بزرگ می‌شد که از هر لحاظ نسبت به Arkham Asylum بهبود پیدا کرده بود. گرافیک بصری عالی، داستانی تاریک، روایتی حماسی، مبارزاتی عمیق‌، دنیایی آزاد، موسیقی خارق‌العاده، ست‌پیس‌های هیجان‌انگیز، اتمسفری بی‌نظیر و مکانیک‌های گیمپلی خلاقانه از جمله چیزهایی بود که باعث شد Batman Arkham City در رده‌ی برترین بازی‌های ۲۰۱۱ قرار گیرد و امتیاز ۹۶ را در وبسایت متاکریتیک کسب کند.

Lego-Batman-2-DC-Super-Heroes
Lego Batman 2: DC Super Heroes

سال عرضه: ۲۰۱۲

پلتفرم: PC، PS3، Xbox 360، Wii U، Wii، PS Vita

پس از عرضه‌ی سری بازی‌های Arkham و فیلم‌های عالی نولان، شخصیت بتمن توانست محبوبیتی عجیب در بین مردم و گیمرها پیدا کند. همچنین با توجه به استقبال از Lego Batman در سال ۲۰۰۸، شرکت Warner Bros‌ مجددا با استودیو Traveller’s Tale همکاری کرد تا نسخه‌ی دوم این بازی را در سال ۲۰۱۲ عرضه کند. علی رغم اینکه بین این دو بازی ۴ سال فاصله زمانی وجود داشت، Lego Batman 2: DC Super Heroes غالبا از همان مکانیک‌های گیمپلی و ساختار کلی نسخه اول برخوردار بود و شامل شخصیت‌های جدید و المان‌های Open World می‌شد.

Batman-Arkham-Origins
Batman: Arkham Origins

سال عرضه: ۲۰۱۳

پلتفرم: PC، PS3، Xbox 360، Wii U

Arkham Origins اگرچه جزو سری Arkham به حساب می‌آمد، اما این بار توسط استودیو Warner Bros Montreal توسعه داده شد و به دلایل مختلفی نتوانست موفقیت‌های Arkham Asylum و Arkham City‌ را تکرار کند. مکانیک‌های گیمپلی Arkham Origins کپی پیستی از مکانیک‌های گیمپلی Arkham City بود و به جز مواردی اندک، شاهد چیز جدید و بخصوصی در این بازی نبودیم. این بازی در شهر گاتهام و هشت سال پیش از وقایع بازی Arkham Asylum جریان داشت.

Lego-Batman-3-Beyond-Gotham
Lego Batman 3: Beyond Gotham

سال عرضه: ۲۰۱۴

پلتفرم: PC، PS3، Xbox 360، Wii U، Xbox One، PS4، Android

در سال ۲۰۱۴ و زمانی که Lego Batman 3 عرضه شد، این مدل از بازی‌ها و فرمولی که در پیش گرفته بودند کمی تکراری شده بود. Lego Batman 3 از همان فرمول نسخه‌های قبلی و Super Heroes Lego Marvel الگوبرداری کرده و شامل سیستم گیمپلی مشابهی که قبلا Traveller’s Tales در بازی‌های قبلی پیاده‌سازی کرده بود می‌شد. به طور کلی این بازی برای طرفداران سرسخت بتمن در رده سنی کودک و نوجوان ساخته شد و عملکرد چندان بدی نداشت.

Batman-Arkham-Knight
Batman: Arkham Knight

سال عرضه: ۲۰۱۵

پلتفرم: PC، Xbox One، PS4

در پی موفقیت بازی های بتمن Arkham Asylum و Arkham City، استودیو Rocksteady در نسل هشتم مجددا به میادین برگشت و در سال ۲۰۱۵ نسخه‌ای جدید از این سری را با نام Batman: Arkham Knight برای کنسول‌های PS4 و Xbox One و کامپیوترهای شخصی منتشر کرد. در Arkham Knight، مقیاس و وسعت دنیای بازی تا حد زیادی گسترش پیدا کرد و المان‌های جدیدی به آن اضافه شد. از جمله رانندگی با بتموبیل و استفاده از قابلیت‌های مختلف آن برای حمله به تانک‌های دشمنان و نابودی موانع. همچنین مخفی‌کاری و مبارزات بازی با بهبهودهایی همراه بود و پازل‌های محیطی عمیق‌تری را شامل می‌شد.

Batman-Arkham-VR
Batman: Arkham VR

سال عرضه: ۲۰۱۶

پلتفرم: PC، PS4

نسل هشتم نسلی بود که بازی‌های واقعیت مجازی به شکلی جدی وارد صنعت گیم شدند و توانستند به سرعت طرفداران زیادی پیدا کنند. استودیو Rockstedy نیز از قافله‌ی واقعیت مجازی عقب نماند و در سال ۲۰۱۶ بازی جدیدی از بازی های بتمن را با نام Batman Arkham VR توسعه داد.

از دید برخی، بازی های بتمن Batman Arkham VR یک دموی تکنیکی برای فناوری واقعیت مجازی به شمار می‌رفت، اما حقیقتا یکی از بهترین بازی‌هایی است که می‌توان روی هدست‌های PSVR تجربه کرد.

این بازی همان مکانیک‌های کاراگاهی و جالب سری بازی های بتمن Arkham را این بار در قالب اول شخص و واقعیت مجازی پیاده سازی کرده و توانسته با موفقیت رویکردی جدید را در سری بازی‌های بتمن امتحان کند.

Batman-Return-to-Arkham
Batman: Return to Arkham

سال عرضه: ۲۰۱۶

پلتفرم: PC، PS4، Xbox One

این کالکشن در واقع ریمستری از بازی های بتمن موفق Arkham Asylum و Arkham City بود که توسط استودیو Virtuos برای کنسول‌های نسل هشتمی PS4 و Xbox One در سال ۲۰۱۶ منتشر گردید.

اگرچه جلوه‌های بصری و گرافیک این ریمستر نسبت به نسخه‌های اصلی چندان بهبودی نداشت، اما خرید این دو بازی بزرگ در قالب یک پکیج نسل هشتی، قطعا برای طرفداران بازی های بتمن و کسانی که هنوز این بازی های بتمن را تجربه نکرده بودند، وسوسه‌کننده و جذاب بنظر می‌آمد.

اگر هنوز Arkham Asylum و Arkham City را بازی نکرده‌اید، خرید پکیج Batman: Return to Arkham‌ را شدیدا به شما پیشنهاد می‌کنیم.

Batman-The-Telltale-Series
Batman: The Telltale Series

سال عرضه: ۲۰۱۶

پلتفرم: PC، PS4، Xbox One، Xbox 360، PS3 و Nintendo Switch

در دوره‌ای که شاهد عرضه‌ی موجی از بازی‌های اپیزودیک بودیم، استودیو سازنده‌ی The Walking Dead یعنی Telltale Games قسمت اول بازی اپیزودیک جدیدی به نام Batman: The Telltale Series را در سال ۲۰۱۶ منتشر کرد.

این بازی های بتمن به جای اینکه بر شخصیت Dark Knight، مبارزات او با تبهکاران و اکشن تمرکز داشته باشد، بیشتر به عناصر دراماتیک و تحلیل ذهنیات و اخلاقیات بروس وین پرداخت.

اگرچه این بازی نتوانست آن طور که می‌رفت عملکرد موفقی داشته باشد، اما با سیستم اشاره و کلیک و درام تعاملی که پیاده‌سازی کرده بود، توانست رویکردی جدید را در سری بازی‌های بتمن بوجود بیاورد.

Batman-The-Enemy-Within

Batman: The Enemy Within

سال عرضه: ۲۰۱۷-۲۰۱۸

پلتفرم: PC، PS4، Xbox One و Nintendo Switch

Batman: The Enemy Within از سری بازی های بتمن دنباله‌ای بود بر بازی اپیزودیک Batman: The Telltale Series. این بار نیز استودیو Telltale Games برای بازی Batman: The Enemy Within از همان فرمول بازی‌های قبلی خود، یعنی درام تاملی با سیستم اشاره و کلیک استفاده کرد.

در این بازی شاهد معرفی John Doe بودیم؛ یکی از کاراکترهایی که در تیمارستان آرکام خود را به عنوان جوکر معرفی می‌کند. حال بازی های بتمن برای مقابله با این کاراکتر باید تصمیماتی حیاتی بگیرد و بین اخلاقیاتی که به عنوان بروس وین بروز می‌دهد و روحیه‌ای که به عنوان قهرمان بودن از آن برخوردار است، تعادلی منطقی برقرار کند. نهایتا این بازی نیز همانند Batman: The Telltale Series نتوانست عملکرد موفقیت‌ آمیز چشمگیری داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *