کنسول Steam Deck چیست؟
Steam Deck یک رایانه شخصی گیمینگ دستی است که مدتی پیش توسط کمپانی Valve، معرفی و رونمایی شد. برای این که بهتر متوجه شوید با چه چیزی سروکار خواهید داشت، میتوانید یک کنسول نینتندو سوییچ که از سخت افزار کامپیوتر بهره برده و قادر به اجرای بازیهای آن هست را، در ذهنتان تصور کنید.
کنسول Steam Deck، یک رایانه شخصی است
کنسول Steam Deck، اساساً فقط یک کامپیوتر شخصی است. این کنسول دستی، از قطعات سخت افزاری معمول کامپیوترها و همچنین سیستم عاملها آنها مانند لینوکس و ویندوز، استفاده میکند. در ادامه مقاله، به بررسی بخش نرم افزاری این کنسول نیز خواهیم پرداخت.
هر کنسول دستی Steam Deck، از یک پردازنده مرکزی AMD Zen 2 و معماری RDNA 2 GPU، به همراه 16 گیگابایت رم برخوردار است. و البته از قابلیتهایی مانند وای فای و بلوتوث نیز، پشتیبانی میکند. کنسول Steam Deck، یک دستگاه قابل حمل بوده که کنترلرهای آن، به بدنهی کنسول متصل است. چه دوست داشته باشید که از صفحهی لمسی برای تجربه ی بازیها استفاده کنید یا از طریق جوی استیک به بازی کردن بپردازید، کنسول Steam Deck هر دوی آنها را برای شما فراهم کرده است. این کنسول از یک صفحه نمایش 7 اینچی نیز برخوردار بوده که میتواند از رزولوشن 1280×800 (با نسبت تصویر 16:9) پشتیبانی کند. همچنین این صفحه نمایش، مانند گوشیهای موبایل امروزی توسط سنسورهای حساس به نور، محاصره شده تا به طور اتوماتیک، میزان نور صفحه را تنظیم کند.
کمپانی Valve اظهار کرده که وابسته به نحوهی استفادهی شما از این کنسول، باتری آن بین دو تا هشت ساعت شارژ خواهد داشت. به علاوه یک پوشش مخصوص حمل کردن نیز برای این کنسول در دسترس قرار خواهد گرفت. شرکت سازنده همچنین در حال تولید یک داک مخصوص برای این کنسول است که به شما این امکان را میدهد تا با قرار دادن کنسول در این داک، بازیهای خود را روی یک مانیتور یا صفحه تلویزیون به نمایش درآورید. در عین حـال، هر داک دیگری که قابلیت پشتیبانی از USB-C را داشته باشد، برای این منظور قابل استفاده خواهد بود. باز هم تاکید میکنم این کنسول، واقعا یک کامپیوتر شخصی است.
کنسول دستی Steam Deck، از چه سیستم عاملی استفاده می کند؟
کنسول Steam Deck، از ورژن جدید سیستم عامل SteamOS، که سیستم عامل مخصوص کمپانی Valve و طراحی شده بر پایهی لینوکس است، بهره میبرد. آنها این سیستم عامل جدید را، Steam OS 3 نام گذاری کردهاند که از رابط کاربری شخصیسازی شدهای نیز، برخوردار است. اما باز هم میگویم این کنسول، یک کامپیوتر شخصی است. شما میتوانید سیستم عامل ویندوز 10 یا ویندوز 11 یا هر سیستم عامل مخصوص کامپیوتر دیگری را، روی آن نصب کنید. به علاوه هیچ اجباری وجود ندارد که از کنسول Steam Deck، فقط برای بازی کردن استفاده کنید. بلکه شما قادرید تا در صورت نصب سیتم عامل لینوکس، برنامههای پشتیبانی شده توسط این سیستم عامل را، روی کنسول خود نصب کنید.( و همین موضوع، برای سیستم عامل ویندوز نیز صدق میکند.)
کنسول Steam Deck، توانایی اجرای چه بازیهایی را دارد؟
با توجه به اینکه کنسول Steam Deck، به صورت از پیش تعیین شده از سیستم عامل Steam OS استفاده میکند، بنابراین به سادگی قادر است تا بازیهای موجود در فروشگاه Steam، که از سیستم عامل لینوکس پشتیبانی میکنند را، اجرا نماید. همچنین کمپانی Valve، در حال کار بر روی قابلیتی است که به کاربران اجازه میدهد بازیهای سیستم عامل ویندوز را نیز، روی لینوکس تجربه نمایند. این قابلیت که پروتون (Proton) نام دارد، بر پایهی Wine ساخته شده و به لطف آن، میتوان بازیهای ویندوزی را بدون هیچ مشکل خاصی، روی سیستم عامل لینوکس اجرا کرد. توسعه دهندگان این کنسول، مشخصاً اطمینان بسیار زیادی نسبت به سازگاری سیستم عامل Steam OS، با بازیهای ویندوزی دارند. به گونهای که آنها قول دادهاند در صورتی که شما با اکانت استیم خود وارد کنسول Steam Deck شوید، تمام بازیهای خریداری شده توسط شما از فروشگاه استیم، مانند یک کامپیوتر شخصی در دسترس شما قرار خواهد گرفت. در عین حال، شما میتوانید از همان ابتدا، سیستم عامل ویندوز را روی کنسول خود نصب کرده و به تمام بازیهای پشتیبانی شده توسط این سیستم عامل، دسترسی داشته باشید. این کنسول همچنین میتواند نرم افزارهای رقیب دیگری مانند Epic Games Store یا حتی Blizzards Battlenet را اجرا کند. هر چند که برخی از این برنـامهها ممکن است روی سیستم عامل لینوکس، اجرا نشوند و نیاز به نصب سیستم عامل ویندوز خواهید داشت.
کنسول Steam Deck، در زمان عرضه چه قیمتی خواهد داشت؟
شما می توانید مدلهای مختلف کنسول Steam Deck را، بـا قیمتهای متفاوتی خریداری کنید. به این ترتیب که مدل 64 گیگابایتی کنسول (399 دلار)، مدل 256 گیگابایتی (529 دلار) و مدل 512 گیگابایتی (649 دلار) خواهد داشت. در این بین، مدل 64 گیگابایتی کنسول، از حافظهی کندتر eMMC Storage استفاده میکند. در حالی که سایر مدلها از حافظهی سریعتر NVMe Storage برخوردار هستند. مدل 512 گیگابایتی کنسول Steam Deck، سریعترین حافظه را به خود اختصاص داده و همچنین از صفحه نمایش ضد خیرگی بهره میبرد.
جدای از مباحث مربوط به حافظهی داخلی و صفحه نمایش، تمام مدلهای کنسول Steam Deck، از قطعات سخت افزاری مشابهی استفاده میکنند. سازندگان اعلام کردهاند که دارندگان کنسول Steam Deck، میتوانند فضای ذخیره سازی آن را از طریق کارت SD افزایش دهند اما امکان ارتقای حافظهی داخلی کنسول، وجود نخواهد داشت.
کنسول Steam Deck در ماه دسامبر سال 2021 میلادی، در دسترس علاقه مندان قرار خواهد گرفت.